/ iStock/Getty Images
Министерството на икономиката и индустрията чрез процедура за обществена консултация кани всички заинтересовани страни да дадат предложения и коментари по изготвянето на проект на нов Закон за виното и спиртните напитки в частта за производството и търговията с етилов алкохол от земеделски произход, дестилати от земеделски произход и на спиртните напитки, държавната политика по отношение на които се осъществява от ресорния министър.

Приемането на нов закон се налага, за да бъдат изпълнени задължения на България по въвеждане и прилагане в националното ни законодателство на актуализираните правила за регулиране на секторите на виното и спиртните напитки, съгласно новите и променени европейски регламенти. Предвижданите в законопроекта промени целят още и да разрешат възникнали проблеми по националното прилагане на сега действащия закон, включително и по отношение на административната тежест за въведените регулационни режими.

Предвид значението и сложността на сектора на спиртните напитки са установени специални правила относно описанието, представянето и етикетирането на спиртните напитки, във връзка и с използването на официални наименования, географски указания, съставни термини и загатвания в описанието, представянето и етикетирането.

Основната цел на консултацията е да се получи обратна връзка и да се съберат достатъчно предложения, становища, данни и информация от заинтересованите страни за публичната регулаторна интервенция в областта на спиртните напитки и да се предприемат съответните мерки за усъвършенстването ѝ, съобразени с прилагането на европейската такава, посочват от Министерството.

Мнението по проекта на нов закон ще се търси от производителите на спиртни напитки, получилите удостоверения за дейности с дестилационни съоръжения, както и от техните професионални организации. На тях ще им бъде предоставен и въпросник за оценка на отражението върху бизнеса на административните и други тежести и ограничения. Консултационният документ ще бъде изпратен и до Министерството на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по лозата и виното, Комисията за защита на потребителите, Агенция "Митници", Министерството на иновациите и растежа, Националния институт за изследване и сертификация.

 
Екатерина Тотева/БТА