/ Thinkstock/Getty Images
Децата на българите в чужбина да се явяват на матура по български език. Такава идея представи пред ресорната комисия новият председател на Държавна агенция за българите в чужбина  Петър Харалампиев.

Петър Харалампиев
БГНЕС

„Наша амбиция е да се опитаме да направим българския език матуритетен първо в ЕС, а и после и в целия свят. Това значи децата ни в чужбина да могат да се явяват на матура по български език, след което тя да бъде призната. Това е много сериозна задача, но с общи усилия бихме могли да постигнем да постигнем сериозни успехи. Пътят няма да е лек, но ще продължим да работим по тази идея”, заяви Харалампиев.

Българите, завършили в чужбина, започнаха да се завръщат у нас

Той посочи, че приоритетите на агенцията в миналото са били насочени към историческите ни общности. „Ще продължим тази традиция да отделяме необходимото време и внимание и да засили, доброто взаимодействие на организациите на българските общности в чужбина", обясни новият председател на агенцията.

Две вдъхновяващи истории: Защо се върнахме в България

Много важен приоритет, посочи Харалампиев, е засилване на образователните звена на българите по света. "В момента имало над 300 училища и още 500-700 частни училища, където учат по 3-4-5 деца. Искаме да развием още по-добре сътрудничеството си с МОН и МВнР, тъй като все повече българи в чужбина искат децата им да учат български", поясни той.

Петър Харалампиев
БГНЕС

От друга страна той коментира, че в последните няколко години има огромно увеличение на желанието на българите от традиционните ни общности за придобиване на българско гражданство. Най-много те били от Македония, Украйна, Сърбия, Молдова и Русия. По отношение на гражданите от Македония, получили българско гражданство, стана ясно, че те пътуват из Европа, но си остават да живеят в Македония. Една част от хората, получили българско гражданство, оставали в България, за да получат образование, да работят една или две години, след което се пренасочвали към Западна Европа.

Няма да се прибера в България, защото...

„Няма как българско гражданство да се получава с магическа пръчка, трябва да се спазват законите. Да инициираме законодателни промени, които да облекчат процедурата за получаване на българско гражданство от българските общности“, посочи председателят.

Къде в чужбина избират да учат българите?

Той настоя за увеличаване на капацитета на Агенцията за българите в чужбина, която разполага с малко служители, на които се налага да обслужват хиляди хора. „За да има ефективно и бързо обслужване са нужни промени”, категоричен бе Харалампиев. По негови думи агенцията също допринася за намаляването на демографската криза.
 
БГНЕС