И зъболекарите скочиха срещу бюджета на НЗОК за 2014-а
И зъболекарите скочиха срещу бюджета на НЗОК за 2014-а / снимка: sxc.hu
И зъболекарите скочиха срещу бюджета на НЗОК за 2014-а
67582
И зъболекарите скочиха срещу бюджета на НЗОК за 2014-а
  • И зъболекарите скочиха срещу бюджета на НЗОК за 2014-а

Ако управляващите не разберат, че бюджетът на Здравната каса за следващата година не трябва да съдържа скрито заложен дефицит и не увеличат средствата, предвидени за здравеопазването, в рамките на първите четири месеца от 2014-а финансовата институция няма да издържи. Това прогнозира в интервю за Дарик председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. Специалистът посочи, че заложените за догодина 110 милиона лева за денталното здраве на българина, които са с 3,5 млн. повече от тазгодишните, са крайно недостатъчни и противоречат с Конституцията, тъй като създават неравнопоставеност на българските граждани по отношение на достъпа им до здравни грижи. За да се реши този проблем и касата да може да покрие необходимото за здравето на зъбите на пълнолетния българин, за 2014-а година на институцията ще са й нужни поне 175 милиона лева или със 65 милиона повече от заложените, категорични са от съсловната организация.

Спешна актуализация на бюджета на касата за тази година, както и спешно увеличаване на средствата, предвидени за денталното здраве на обществото през следващата, са основните искания на зъболекарите.

По изчисления на съсловната организация с годините бюджетът, заделян за това, непрекъснато „се е свивал" и към днешна дата средно годишно за денталното здраве на всеки българин по каса се полагат 14,62 лева. От Зъболекарския съюз са убедени, че ако пакетът от лечебни дейности, който касата покрива за децата на възраст до 18 години, е сравнително добър, то ситуацията е точно обратната при пълнолетните. Това, което касата заплаща за всички здравноосигурени над 18 години, а именно - един преглед и две пломби или изваждане на два зъба годишно, е символично и абсолютно недостатъчно, поясни Миланов.

„Ако предвидените за дентално здраве 110 млн. лева останат, това значи автоматично, че догодина много по-рано от тази ще седнем да говорим за преразход, за дефицит, за невъзможност за заплащане и за проблеми. И ако управляващите не разберат, че бюджетът на касата не трябва да съдържа скрито заложен дефицит за догодина, моята прогноза е, че в рамките на първите четири месеца, касата няма да издържи."

Усложненията на зъбния кариес, пародонталните заболявания и протезите изобщо не се покривали от родното здравно осигуряване. Това е и причината зъболекарите да поискат със 65 милиона лева повече за следващата година. Цифрата не е твърде висока, посочват от организацията, тъй като само за добавянето на една допълнителна пломба при възрастни, която касата да покрие, ще са нужни над 35 милиона лева.

„И остава въпросът - кога ще се намери политик, който да поеме отговорност и да даде информация за това къде отидоха 2 млрд. лева, събрани от здравноосигурителни вноски и за това в каква посока се движи родното здравеопазване като цяло."