/ БГНЕС
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посрещна първите гости на парламента в Деня на отворени врати, посветен на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Това бяха ученици от София и Дупница.
 
Караянчева приветства децата в сградата на парламента в деня, когато преди 140 години се е състояло първото заседание на Учредителното събрание. Тя им разказа как в някои райони се е гласувало за народни представители в Учредителното събрание с черно и бяло бобче или бобче и царевица, защото хората били неграмотни, също така за поета Димчо Дебелянов, който бил парламентарен стенограф, както и за дебатите и приемането на законите на първо и второ четене в пленарната зала на настоящия парламент. Голямата атракция за децата беше да ударят парламентарния звънец и да се снимат с председателя на Народното събрание.

Народното събрание отваря врати за граждани

Народно събрание парламент отворени врати
БГНЕС

Народно събрание парламент отворени врати
БГНЕС

"Радвам се, че има много деца около нас, защото те са нашето бъдеще", коментира пред журналисти Цвета Караянчева. По думите й те са продължителите на строителите на съвременна България. "Много се радвам, че има днес много деца и възрастни, това е отношение към историята, към Конституцията, към парламентаризма в България", добави тя.
 
До 16.00 часа днес вратите на Народното събрание са отворени за граждани, които могат да видят оригиналите на Търновската конституция и Сребърната конституция. Сред експонатите в изложбта са лични вещи на Петко Р. Славейков - първата Библия на говорим български език от 1871 г., издадена в Цариград, джобен часовник, калъф за пера, мастилница, перо, с което е писал, сребърна кутия и броеница, както и масата, която той донася от дома си, за да бъде подписана на нея Търновската конституция. Гражданите имат възможност да разгледат и пътуващата изложба "140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция".

Народно събрание парламент отворени врати
БГНЕС

Народно събрание парламент отворени врати
БГНЕС

Сред посетителите на парламента бяха и студенти по Право на дългогодишния депутат Екатерина Михайлова, както и много деца и възрастни. Първите гости в сградата получиха папки с информационни материали по случай 140-годишнината от Учредителното събрание и за историята на парламента.
 
На 16 април ще бъде Денят на Конституцията във всички български училища, обяви още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя обясни, че целта тази година е да се популяризира българската Конституция и Учредителното събрание сред гражданите. "Досега са се правили научни конференции, но сега е хубаво всички български граждани да знаят, че преди 140 години нашите предци са приели един от най-демократичните основни закони в Европа", заяви Караянчева.

Народно събрание парламент отворени врати
БГНЕС

Народно събрание парламент отворени врати
БГНЕС

БТА