Голямата грешка по случая „Марковска била в Народното събрание
Голямата грешка по случая „Марковска била в Народното събрание / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Голямата грешка по случая „Марковска" била в Народното събрание
58631
Голямата грешка по случая „Марковска" била в Народното събрание
  • Голямата грешка по случая „Марковска" била в Народното събрание

От правна гледна точка Венета Марковска трябва да положи клетва като член на Конституционния съд - тя може да подаде оставка, ако реши, само пред този орган. Това посочи в ефира на Дарик бившият министър на правосъдието Антон Станков.

В интервю за предаването на Дарик „Междуредие" Станков заяви, че голямата грешка по този случай е в Народното събрание и неправилно проведената процедура за конкретния избор:

„След изслушването на Венета Марковска пред парламента постъпи официална реакция от страна на ЕК. На следващия ден парламентът пристъпи към гласуване. За мен голямата грешка е в процедурата, по която беше извършено гласуването. Парламентът, най-логичното беше, да даде време на Марковска, ако евентуално имаше критики към Анастасов, да дадат отговор на тези въпроси. Това прибързано гласуване веднага след бележките на комисията по-скоро създаде привкус на формалност на изслушването", каза още Станков

По думите му не е работа на прокуратурата да се занимава с този случай.

„Нека да си спомним кой обяви сигнала, къде беше обявен. Сигналът е подаден от групата на ДСБ и оттам нататък за мен си е чисто политическа операция това, което се случи. Изпълнителната власт реагира. От думите на министър-председателя можем да си правим изводи, от думите на правосъдния министър. Съчетавайки тези факти с формалността на процедурата в парламента, мисля че изводът се очертава ясно. Тази процедура е била проведена формално, тъй като е била с благословията на изпълнителната власт, и сега изпълнителната власт не желае да поеме отговорността", добави още бившият министър на правосъдието.

Според него от правна гледна точка Венета Марковска трябва да положи клетва: „Оставка може да подаде само пред Конституционния съд, евентуално. Парламентът е изчерпал своята процедура. Той не може да направи друго. Тя има 38 години кариера в съдебната система. Определено мога да кажа, че професионалните й качества са от най-високите в последното допълнение на Конституционния съд. За моралните - има хвърлено едно петно, което обаче, както виждате, никой не поема отговорност".

Антон Станков коментира още, че се надява искрено да не се получи „същата каша" при избора на новия главен прокурор от ВСС. „Всички трябва да внимаваме този избор да бъде проведен в съответствие със закона и процедурите, за да не се допусне подобен скандал и при този избор, каза още бившият правосъден министър.

На 31 октомври парламентът избра двама съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание - досегашния зам.-председател на парламента Анастас Анастасов, издигнат от управляващите, и зам.-председателя на Върховния административен съд Венета Марковска, предложена от независими депутати, получиха най-голяма подкрепа от депутатите.