ГЕРБ няма проблем с определената от президента дата 4 април, но попита каква точно е разликата от една седмица между 28 март и новата.

Абсолютно безсмислена смяна, установиха от управляващата партия в извънредно изявление, последвало обръщението на държавния глава, с което той съобщи, че вече е подписал указа за деня на вота.

"Кой дръпна конците, натисна копчето, чия дата всъщност е 4 април и каква разлика има със седмица по-рано?", попита зам.външният министър Георг Георгиев.

Управляващите изразиха тревогата си, че на този ден се пада католическият и арменският Великден, като напомниха, че много български граждани тогава ще празнуват.

Румен Радев насрочи изборите на 4 април

Георг Георгиев напомни, че по света в повечето католически държави ще бъде много трудно организирането и провеждането на избори за сънародниците ни зад граница.

От своя страна Тома Биков натърти, че ГЕРБ няма да внесе нито една от промените в Изборния кодекс, които поиска президентът, като гласуването по пощата. Аргументът на управляващите е, че те са фундаментални и променят философията на закона в последния момент.

"Ние няма да внесем нито една от промените, които предложи. Няма да ги подкрепим. Подобен подход би разрушил доверието в изборния процес, никой няма интерес към по-голямо недоверие към изборния процес. Ще направим всичко, каквото можем, да повишим избирателната активност и още днес ги призоваваме да упражнят правото си на глас на 4 април", коментира депутатът от ГЕРБ.

"Ние не можем да правим каквото на президента му хрумне. 90% от света се намира в локдаун, много хора са възпрепятствани дори да излизат от домовете си. За съжаление президентът, търсейки тази своя индулгенция за своето безсмислие, опитва да създаде хаос и да накара хората да не гласуват, да се усъмнят в изборния процес", коментира Георг Георгиев. "Давам си сметка, че на четвъртата година той трябва да оправдае своето нищоправене, но не може да се прави за сметка на българските граждани и избори. Не дели българите еднакво, което чертае разделителни линии в обществото", коментира още той.

"Бих изразил надежда президентът да прекрати опитите за саботиране на изборите. Ще му кажа, ако не го е разбрал - не машините, не пликовете гласуват, а хората и ние трябва да се борим за тяхното доверие", заяви Тома Биков.