/ БГНЕС
ГЕРБ и БСП се обединиха за паметна плоча на Сергей Антонов
100623
ГЕРБ и БСП се обединиха за паметна плоча на Сергей Антонов
  • ГЕРБ и БСП се обединиха за паметна плоча на Сергей Антонов
Столичните общински съветници от ГЕРБ и БСП се обединиха около идеята последното нещо, което човек, напускащ България, да види на летището, да бъде паметна плоча на Сергей Антонов.
 
Починалият преди няколко години българин е несправедливо обвинен за атентата срещу папа Йоан Павел Втори, а годините, прекарани в италиански затвор преди оневиняването му, му носят непреодолими здравословни проблеми.
 
За да почетат факта, че до последно Антонов не признава вина и така съхранява международния имидж на страната ни, инициативният комитет „Памет за Сергей Антонов“, подкрепен от общинските съветници от ГЕРБ и БСП Мита Георгиева и Калоян Паргов, предлага да се сложи възпоменателна плоча на сектор „Излитащи“, на Терминал 1 на Софийското летище.
 
Вносители на доклада са Мита Георгиева и Калоян Паргов, който обаче така и не успя да стигне на време, за да защити идеята на заседанието. Това обаче освен Мита Георгиева, направи заместник-кметът по култура Тодор Чобанов.
 
Папата обаче надали ще види паметната плоча, защото първо не е ясно дали тя ще бъде готова до пристигането му и второ, той надали ще мине през сектор „Заминаващи“ на Терминал 1.
 
А ето защо е избрано именно това място за плочата: „Изборът на локация е повече от ясен. Самият господин Антонов е служител на системата на БГА Балкан и в този смисъл е избрано мястото, свързано в неговия професионален път и мястото, за което инициативния комитет е преценил, че отговаря на значимостта на темата, защото това е значима тема, това е практика, която се прокарва при всички инициативи, свързани с паметта - да се търсят локации, които по някакъв начин отговарят на темата, т.е. това е мястото, което отговаря в пълнота на темата.“
 
Освен като служител на БГА Балкан обаче, Сергей Антонов успява да съхрани честта на страната си като никога не признава престъплението, в което е обвинен, въпреки тежките условия в италианския затвор. Той умира през 2007-ма година в апартамента си, но тъй като живее сам няколко дни отнема на близките да разберат за кончината му.
 
Няколко месеца преди визитатата на предишния папа Йоан Павел II у нас, държавата отпуска 200 лева пенсия на Антонов.