Фандъкова: За спокойствието на столичани трябват 40-50 спешни екипа в София
Фандъкова: За спокойствието на столичани трябват 40-50 спешни екипа в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Фандъкова: За спокойствието на столичани трябват 40-50 спешни екипа в София
72992
Фандъкова: За спокойствието на столичани трябват 40-50 спешни екипа в София
  • Фандъкова: За спокойствието на столичани трябват 40-50 спешни екипа в София

Общинските болници в столицата ще предоставят четири спешни екипа в помощ на софийските линейки. Те ще работят за спешната помощ в продължение на 45 дни, в края на който се очаква Министерството на здравеопазването да е предприело мерки за решаване на проблема с липсата на кадри. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова след първата си среща със здравния министър д-р Таня Андреева.

Междувременно стана ясно, че 90 лекари от различни болници са изразили желание от следващия понеделник да започнат работа в помощ на софийските линейки.

Оказа се обаче, че от петте изнесени кабинета на Спешна помощ в крайните райони на София, които бяха открити преди две години, към момента функционират само два - в кв. Кремиковци и в град Нови Искър. Причината останалите три - в Студентски град, Люлин и Надежда - да не работят е в липсата на кадри.

Според Фандъкова, за да сме сигурни, че столичани ще имат нормален достъп до бърза помощ, държавата трябва да гарантира, че ще има между 40 и 50 спешни екипа за територията на София и околностите.

"Поехме ангажимента за четири екипа, които да бъдат предоставени от четирите общински болници за нощни дежурства, да бъдат командировани в Центъра за спешна помощ временно, докато се реши трайно въпросът в рамките на до 45 дни, както позволява законът", каза Фандъкова. Здравният министър е поел ангажимент постепенно да бъдат осигурени около 30 екипа за София, обясни столичният градоначалник.

Фандъкова добави, че към момента в общинските болници в София, както и в 21 ДКЦ-та, има дежурни кабинети, които приемат пациенти през нощта.

В болниците приемат всеки, който потърси помощ на място, а в ДКЦ-тата това са пациентите на джипитата. Затова приехме идеята за по-добра координация чрез комуникационна система, каза кметът на София.

Тази сутрин служители на столичния спешен център отново се събраха на протест. Този път работещите недоволни бяха 20-ина. По време на протестните действия бе прочетена декларация от Асоциацията на работещите в спешната помощ, в която спешни медици от страната заявяват, че не са съгласни да бъдат командировани и да обслужват столичните линейки.

"Не можем да си представим как ще се справи шофьор от провинцията в двумилионна София, разкопана от ремонти, без да познава града", чудят се те.

Според недоволните здравният министър бил издал заповед да бъдат командировани в София лекари от различни спешни центрове в страната.