През второто тримесечие на 2022 г. почасовите разходи за труд са се увеличили с 4,4 на сто в ЕС и с 4 на сто в еврозоната спрямо същото тримесечие на предходната година, отчита Евростат.

На годишна основа през периода април - юни 2022 г. двата основни компонента при формирането на разходите за труд - почасовото заплащане и разходите, които не са са пряко свързани с възнаграждения, нарастват в ЕС съответно с 4,5 на сто и 4,1 на сто.

За същия период в еврозоната разходите за заплащане на отработен час са нараснали с 4,1 на сто, а разходите, които не са пряко свързани със заплатите - с 3 ,8 на сто.

Евростат: България е сред страните с най-малка магистрална мрежа

През второто тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на предходната година почасовите разходи за труд в ЕС се увеличават с 4,2 на сто във финансовия сектор, с 4,4 на сто във финансовия сектор, с 2,9 на сто в промишлеността, с 3,3 на сто в строителството и с 5,3 на сто в услугите. 

За същия период почасовите разходи за труд  в еврозната се повишават в нефинансовия сектор с 4,3 на сто, с 3,9 на сто във финансовия сектор, с 2,2 на сто в промишлеността, с 2, 8 на сто в строителството и с 4,9 на сто в услугите.

В ЕС икономическите дейности, регистрирали най-висок годишен растеж в разходите за почасово заплащане са "Минно дело" (+6,9 на сто), "Административни и спомагателни дейности" (+6,6 на сто), "Професионални, научни и технически дейности" (+6,3 на сто) и "Настаняване и хотелско-ресторантьорски дейности" (+6 на сто).

Двете икономически дейности с най-голямо увеличение на компонента разходи, които не са са пряко свързани с възнаграждения са " Настаняване и хотелско-ресторантьорски дейности " (+41 на сто) и "Изкуства, развлечения и отдих" (+14,1 на сто), а най-голям спад е отчетен  в "Строителство" (-0,4 на сто).

През второто тримесечие на 2022 г. спрямо същото тримесечие на предходната година най-голямо увеличение на почасовите разходи за цялата икономика е регистрирано в Унгария (+14,9 на сто) и България (+14,6 на сто). Четири европейски страни са отчели растеж над 10 на сто - Литва (+12,4 на сто), Румъния (+11,7 на сто), Полша (+11,1 на сто) и Естония (+10,1 на сто). За сметка на това с най-малък растеж на почасовите разходи са цялата икономика е Гърция (+0,8 на сто).
БТА