/ iStock/Getty Images
Обновете софтуера на своите устройства, снабдете се с надежден антивирусен софтуер и сменяйте често паролите си, които са ключът за нашето дигитално съществуване. Това заяви комисар Владимир Димитров, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) на МВР. 

На пресконференция в Министерството на електронното управление, посветена на Европейския месец на киберсигурността, комисар Димитров отбеляза кои са най-честите престъпления онлайн и отправи кратки съвети за по-добра дигитална сигурност. Най-големият проблем в момента са киберпрестъпленията, свързани със смяна на международния номер на банкова сметка (International Bank Account Number – IBAN), разказа експертът, цитиран от БТА. 

„Става въпрос са организирани престъпни групи от Северна Африка, които влизат в имейлите на български компании, променят IBAN-а по плащането, което трябва да извърши българската компания и по тази начин почти всяка седмица има компания, която губи 50 хил., 100 хил. или дори 300 хил. евро. Веднъж годишно имаме и компании, загубили няколко милиона евро. Това е най-големият проблем, когато става въпрос за киберпрестъпления“, посочи комисар Димитров и допълни, че едва около 40 полицаи в цяла България работят върху случаи, свързани с киберпрестъпления. 

Има специализирана група от петима души, които се занимават с детска сексуална експлоатация. Имаме уверението на ръководството на МВР, че ще бъде завишена тази бройка. Имаме и специализирана група, занимаваща се с противодействие на престъпленията срещу интелектуалната собственост, както и малка група, която се занимава с обследване на иззети по време на досъдебни производства компютърни техники“, посочи още той. 

Началникът на отдел „Киберсигурност“ допълни, че децата ще са фокусът на Европейския месец на киберсигурността през октомври. 

Заплахите в интернет не познават граници и нямат социална ориентираност. Това заяви на пресконференцията служебният министър на електронното управление Георги Тодоров, който оглавява и Съвета по киберсигурност.

Той обяви, че в това 10-то юбилейно издание на инициативата нашата страна ще се включи с валидиране на специална пощенска марка, посветена на темата за киберсигурността. „Още един начин, с който да засвидетелстваме нашата ангажираност към темата“, коментира Тодоров. 

„В ерата на цифровизацията и хоризонта за дигитално бъдеще на все повече нива, държавната администрация и всички държавни институции, бизнесът и гражданите, сме задължени да отделяме все повече внимание на личната и институционалната киберсигурност. Ролята на държавата е много важна, тъй като прогресът предполага защита“, коментира още служебният министър на електронното управление. 

По време на пресконференцията стана известно, че т.нар. фишинг атаки представляват голямата част от всички киберинциденти в мрежата. 

Заместник-министърът Благовест Кирилов допълни, че цел на Министерството на електронното управление е да гарантира и подпомага киберсигурността на гражданите, бизнеса и държавната администрация, и отбеляза колко е важна тя, припомняйки атаката срещу „Български пощи“, която затрудни работата на дружество преди няколко месеца. 

„Трябва да сме готови да защитим най-ключовите сектори“, посочи той. Заместник-министър обяви още, че в рамките на инициативата ще бъдат организирани различни обучения, предназначени както за представителите на държавните администрация, така и за частния сектор.
БТА