/ БГНЕС
Пълна забрана за употреба на найлонови торбички до 2025 година. За това настояха пред Министерството на околната среда и водите няколко екоорганизации.
 
Евгения Ташева от сдружение „За Земята” посочи, че от въвеждането на еко таксата през 2011 година за пластмасовите пликчета, употребата им е нараснала с 30%. Според нея съществуващото финансово облагане не е ефективно, тъй като в него не влизат торбички с дебелина 0,03 милиметра, а те са най-разпространените.

протест
БГНЕС

Природозащитниците искат от екоминистъра Нено Димов въвеждане на по-ефективна такса до пълното премахване на пликчетата.
 
"Днес в международен мащаб се отбелязва Ден за свят без найлонови торбички и това е нашето желание - скоро да спре да има тези еднократни пликчета, които замърсяват околната среда. Министерството на околната среда е компетентният орган по този въпрос и призивът е министърът да вземе мерки веднага, така че да бъде наложена еко такса на всички найлонови торбички за еднократна употреба, които се предлагат в търговската мрежа, защото в момента голяма част от тях са изключени от обхвата на еко такса. Масово разпространените торбички не попадат в тази такса и това е проблемът, защото потреблението не спада", каза Ташева.
 
Производството и продажбата на полиетиленови торбички е нараснало с 30%, допълни тя.
 
"Ние се опитахме да водим разговори с Нено Димов, няколко пъти пращахме писма за среща, но нямаме отговор до момента", каза още Евгения Ташева.