Екоминистърът: Не може да свикваме с жертвите и щетите, спекулират с думите ми
Екоминистърът: Не може да свикваме с жертвите и щетите, спекулират с думите ми / снимка: БГНЕС, архив
Василева за обстановката в страната
77826
Василева за обстановката в страната
Василева за готвените промени в Закона за управление на водите
  • Василева за обстановката в страната
  • Василева за готвените промени в Закона за управление на водите

Няколко ноти са изпратени през последните дни до турските власти, в които България предупреждава за повишаване на водните нива на реките. Това коментира в интервю за Дарик министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. По повод информациите, че турски граждани в района на Одрин, чиито имоти са пострадали от наводненията, се канят да съдят България, министърът подчерта, че не можем да спрем водите към съседните ни Турция и Гърция. И към двете държави страната ни е подавала своевременна информация, увери Василева.

Тя коментира обстановката в страната и политическите атаки срещу нея заради тезата й, че в България трябва да свикваме с бедствията.

„Не можем да свикваме с жертвите и щетите. Доста спекулативно се интерпретира моята теза, която аз поддържам и тя е свързана с предизвикателствата за промените в климата. Не би трябвало да бъде предмет на политически спекулации, това трябва да бъде обединено усилие на цялото ни общество", категорична е министърът на околната среда и водите.

Тя напомни, че 268 язовира на територията на страната са били с неизяснена собственост. Областните управители във взаимодействие с басейновите дирекции и специалисти от „Язовири и каскади", „Напоителни системи" и МВР са изяснили собствеността на 253 язовира, а останалите 15 язовира все още са с неизяснена собственост, но те са под непрекъснато наблюдение от областните управители.

Обстановката в страната след падналите обилни валежи и последвалите наводнения се успокоява, но продължава да бъде в действие оперативното звено към екоминистерството, което работи денонощно.

Вече се наблюдава спадане нивото на реките. Остават критични зоните около Елхово и долните течения на реките, но тенденцията е към успокояване и нормализиране, отчете Ивелина Василева.

В отговор на въпрос за това, че в Одринско се готвят да съдят България за това, че отново са наводнени, министърът посочи, че съседите ни са в долното течение на реките Тунджа и Марица и няма начин да спрем водите, когато те са големи. България спазва изискванията на международната конвенция за опазване на трансграничните водни течения да оповестяваме с ноти съседните държави в момента, в който се появи риск, за да могат да вземат мерки. Още в петък миналата седмица е била изпратена нота чрез Външно министерство до посолството на Турция, а впоследствие още два пъти ноти до турското правителство, каза Василева.

Предстои правителството да разгледа и внесе в парламента промени в Закона за управление на водите, в които се предлага създаването на координационен орган, в който да работят съвместно всички ведомства и всички министри, от които зависи превенцията от наводнения, съобщи още екоминистърът. Близо 160 млн. лева са осигурени в новата ОП „Околна среда" за управление на риска от наводнения и предизвикваните от тях свлачища:

Министърът обясни, че са фрагментирани отговорностите от гледна точка на това, че МОСВ има компетенциите да управлява водните ресурси, други ведомства управляват водната инфраструктура, а МВР пък има отговорности, свързани с подпомагане на хората по места.

Със законопроекта, който ще бъде внесен в парламента, се предлага координационен орган, в който да влизат министрите, които имат отношение към тези теми, и съвместно да работят. Много важно е и определянето на единен национален орган за контрол върху хидросъоръженията, каза министърът. Василева посочи, че се повдига въпросът, обсъждан и на първото заседание за месеца на Министерския съвет - да бъдат подсигурени финансови средства, за да се работи по всички типове инфраструктура: диги, отводнителни съоръжения, калкулиране на финансовия ресурс, необходим за подобряване на тази инфраструктура.

В новата ОП „Околна среда" е въведена изцяло нова приоритетна ос, предназначена за превенция и управление на риска от наводнения и по нея има осигурени близо 160 млн. лв. за два типа мерки за свлачищата, които ще подпомогнат дейностите по превенция и управление на риска.