Един на седем души у нас смята, че медиите са свободни
Един на седем души у нас смята, че медиите са свободни / снимка: Нова телевизия

Хората виждат криза в независимостта на медиите. Това е един от основните проблеми, отчетени в изследването на фондация "Медийна демокрация", която в началото на седмицата представи годишния си доклад. Един на седем души смята, че медиите у нас са свободни, каза председателят на фондацията Орлин Спасов пред Нова телевизия.

Най-голямо доверие хората делегират на телевизията, като в България то е доста по-високо от средното за Евросъюза. След телевизията идват интернет медиите.

"Напоследък проблемът за доверието става все по-тревожен, защото има твърде много източници на информация, по отношение на които нямаш увереност откъде идва информацията, не се носи достатъчна отговорност за нея. Докато зад хората в телевизията стои една институция, която отговаря пред закона", коментира председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов.

Интернет пък продължава да е "остров на свободата", допълни той.

"Получава се двойна мрежа на доверието. От една страна, доверието е към традиционните медии и преди всичко към телевизията, а от друга страна, най-хубаво е ако някое предаване или изказване е потвърдено от приятелите във Фейсбук", заяви той.

Доц. Спасов похвали Нова телевизия за това, че „е една от най-позитивно съобщаващите новини медии у нас". „Ако сравним с всички останали медии, ще видим, че в Нова крайностите са по-обрани", допълни той.

Работи се по регистър за собствеността на електронните медии, сподели председателят на СЕМ. Той каза, че имал очакването той да е законово регламентиран, но след това заедно с колегите му са взели решение със собствения си опит и усилия да създадат такъв регистър. Трудности за идентифицирането на физическите лица, които стоят зад електронните медии, има само за около пет на сто от тях, каза Лозанов, като се позова на работни данни.

Източник: NovaNews.bg