Дервиш: Българската икономика е една от най-бързо растящите в света
Дервиш: Българската икономика е една от най-бързо растящите в света / снимка: Sofia Photo Agency

Социалната солидарност в Европа не трябва да бъде пожертвана в името на конкурентноспособността. Това каза администраторът на Програмата на ООН за развитие Кемал Дервиш в Софийския университет, където той и премиерът Сергей Станишев участваха в разговор за "Икономическите и социални предизвикателства пред новите страни-членки на ЕС в контекста на глобализацията".

Българската икономика е една от най-бързо растящите в света, каза Дервиш. Според него страната ни е постигнала добър напредък.

Според администратора на ПРООН нашето време се характеризира с бърз растеж и повишаване на неравнопоставеността. Европа съумя да съчетае бързия растеж със социалната солидарност, но сега предизвикателство е как да се направи европейската икономика по-динамична, отбеляза Дервиш. Според него често въпросът за конкуренцията се свързва с натиска, оказван върху Западна Европа от новоприсъединилите се страни, но същностният проблем е как Европа като цяло след 10-15 години ще се конкурира с останалите в глобалната икономика.

Дервиш подчерта, че социалната солидарност не трябва да се жертва в името на конкурентноспособността. По думите му Европа трябва да уточни начина, по който работи социалният модел. Гъвкавостта и защитата трябва да вървят ръка за ръка, каза Дервиш.

 

Пред студените и преподавателите от СУ българският премиер Сергей Станишев отбеляза, че ЕС трябва отчете постигнатото, но да се постарае да бъде по-ефективен в глобалното състезание. ЕС се променя и част от промяната е разширяването, каза Станишев. По думите му ползата от разширяването е фактът, че след него ЕС се превърна в най-големия пазар в света, както и че новите страни носят в ЕС по-голяма гъвкавост и способност да се променят. За нас българите реформите са нещо естествено и постоянно през последните 17 години и сме психологически по-добре подготвени за промени, отколкото един западноевропеец, каза Станишев. По думите му България има възможност и човешкият потенциал да постигне добро и бързо развитие в следващите години.

В отговор на въпрос за присъединяването на Турция към ЕС Кемал Дервиш каза, че интеграцията на неговата страна е важна както за самата Турция, така и за региона. Според Дервиш тази интеграция има глобален смисъл. Населението на страната е

мюсюлманско, но в Европа мюсюлманството има своето важно място, каза Дервиш. Не бива това да пречи на икономическата интеграция или на социалното сближаване, добави той. По думите му има въпроси, които надхвърлят по значение разликата в религиите и е важно към реалните проблеми да има практически подход.