Депутатите изслушаха кандидатите за съдия в КС
Депутатите изслушаха кандидатите за съдия в КС / снимки: БГНЕС

Правната комисия в Народното събрание изслуша двамата кандидати за съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание.

Първи на изслушването премина издигнатият кандидат от ГЕРБ Константин Пенчев, който е познат на обществото с функцията си на омбудсман. Десислава Атанасова представи неговата кандидатура с биография и професионална кариера.

Лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов представи кандидата, който те издигат за съдия в Конституционния съд. Това е Михаил Кожарев, който към момента е член на Висшия съдебен съвет.

След като бяха представени, двамата кандидати отговаряха на въпроси на членовете на комисията. Имаше питания, свързани с правомощията на Конституционния съд, както и с това доколко независим е от политическите влияния и както и други въпроси.

Как депутатите ще избират конституционен съдия?

Пенчев посочи, че Конституционният съд се е отърсил от политическите влияния, но преди това не е било така. Кожарев заяви, че Конституционният съд не е бездействен орган и добави, че според него трябва да се увеличат правомощията на този съд. Причината за това е, че след влизането ни в Европейския съюз и породените от това нови условия водят до развитие на институциите, което създава и необходимостта да се разширят правомощията на съда.

В същото време е необходимо и да има по-ясни правила по конституционните въпроси. Това може да стане с редакция на Конституцията като бъдат направени и други промени, които са натрупани във времето.

Депутатите изслушаха кандидатите за съдия в КС
netinfo

Депутатите изслушаха кандидатите за съдия в КС
netinfo

Според Константин Пенчев няма причина Конституционният съд да преосмисля свои решения. Важно е да се мотивира, защо се прави промяната. Относно решенията при спор за законността на изборите, Константин Пенчев заяви, че изборите за народни представители на практика не могат да бъдат обжалвани. Кожарев обаче бе на друго мнение. Според него този въпрос е уреден от конституционната теория и практика.

Константин Пенчев заяви, че иска да се разшири кръга на субектите, които имат право да сезират Конституционния съд. На същото мнение бе и Кожарев, който посочи, че може да се намери форма за пряка индивидуална конституционна жалба. Необходимо е обаче филтриране, за да не се стигне до вълна от жалби в съда. Според Михаил Кожаров това може да става през омбудсмана.

Беше поставен и въпрос, свързан със задължителното гласуване като Пенчев заяви, че според него това задължение не противоречи на Конституцията.

Депутатите изслушаха кандидатите за съдия в КС
netinfo

Валери Симеонов излезе със стари обвинения срещу Константин Пенчев, които представи. Става дума за сигнал за нарушения във Висшия административен съд, по времето, когато Пенчев, го е управлявал, закупуване на земя за станция на ВАС, която се оказва върху свлачище, недекларирани два апартамента от Пенчев в имуществената му декларация и други.

В отговор на Симеонов, Пенчев посочи, че е отговарял на същите “компромати” и през 2010 г., когато е била издигната кандидатурата му за омбудсман. По думите му са направени проверки, които са дали отговори на всички обвинения срещу него. Заради провокираната от Симеонов ситуация се намеси и Десислава Атанасова, която заяви, че Пенчев е честен и морален и отговаря на изискванията за поста, за който кандидатства. От своя страна Пенчев каза, че за своите 63 години няма постъпка, за която да се срамува.

По процедура правната комисия внася в Народното заседание двете кандидатури, които трябва да бъдат гласувани.

Източник: БГНЕС