"В хода на разговора установихме, че имаме съгласие по почти всички точки в декларацията. Има няколко нюанса по това как трябва да се реализират предложенията, които те правят, но това са по-скоро технически проблеми. Споразумението ще можем да подпишем до края на месец септември". Това съобщи на брифинг премиерът Николай Денков след среща с представители на КНСБ И КТ "Подкрепа".

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза от своя страна, че са постигнали съгласие по-малко от две седмици на националното споразумение за справедлив преход да бъде подписано.

"Искаме детайлно да бъдат разписани ангажиментите на държавата към мините и към въглищните централи от днешна дата до 2038 г. включително", добави той. 

Димитров подчерта, че очакват да бъдат подписани и финансирани ключови механизми, с които може да се запази заетостта. Той обяви, че част от споразумението е да бъде създадено държавно предприятие, което ще бъде финансирано по териториалните планове за Стара Загора и Кюстендил, като неговата цел е миньорите, които ще загубят работата си, при същите условия на работа да бъдат преназначени от мините в това предприятие.

"Това е единственият сигурен начин да им гарантираме, че няма да останат без работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това", каза още Димитров.

Напрежение на протеста на миньори и енергетици, опитаха се да нахлуят в МС (СНИМКИ)

Докато течеше срещата между премиера и синдикатите, пред Министерския съвет се стигна до високо напрежение между протестиращи и полиция. Протестиращите се опитаха да нахлуят в МС, но имаха сблъсък с органите на реда.

Припомняме, че миньори и енергетици започнаха протест в центъра на София. Знамената на КНСБ и КТ "Подкрепа" се развяха от прозорците на парламента по време на синдикалния протест, който се провежда в триъгълника на властта. 

Организаторите на протеста от КНСБ и КТ "Подкрепа" се опасяват от закриване на работни места - около 12 000 в комплекса "Марица Изток" с тенденция след 2030 г. те да станат 15 000. Опасенията на КНСБ са, че ще бъдат застрашени индиректно до 100 000 работни места от сектора.