"Не очаквам Австрия да промени позицията си за приемането ни в Шенген", изрази надежда премиерът
Преговорите за Шенген продължават, окончателното решение ще се вземе от Европейския съвет - това стана ясно след работно съвещание в Народното събрание между председателя на Комисията по външна политика и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, премиера Николай Денков, вицепремиера и външен министър Мария Габриел, министъра на финансите Асен Василев и представители на комисиите по външна политика и по европейска интеграция. Основна тема на разговора беше присъединяването на България към Шенген и Еврозоната. 

„Днес беше представена информация, все още продължават преговорите, но има концептуално съгласие по основните елементи на споразумението тази година. Това, което направихме в тази среща сега, е да видим какви са следващите стъпки”, посочи Денков. 

Премиерът коментира, че не очаква Австрия да промени позицията си за приемане на България по въздух и море след появилите се информации, че сме се зарадвали твърде рано за Шенген и Австрия не е казала официално „да“.

От седмици насам вървят преговори, в тези преговори нееднократно Австрия е давала знак, че тя е съгласна на отваряне на Шенген по отношение на въздушни и морски граници. Това, за което преговаряме през последните седмици, е как да се формулира решението, свързано със сухопътните граници. Така че не очакваме промяна в тази позиция, защото, ако Австрия промени отношението си към това, което вече е приела, това означава, че ние влизаме в съвсем друга дискусия. Аз не очаквам това да се случи“, допълни Николай Денков.

Влизането в Шенген се осъществява с отварянето на въздушните и морските граници, посочи министър-председателят. Той коментира, че по отношение на сухопътните граници, ситуацията в момента в Европа е много особена, защото има много затворени сухопътни граници, включително и границата между Австрия и Германия. "Отварят вратата за Шенген и когато се успокои мигрантската вълна, когато почнат да падат поставените граници между другите европейски държави, тогава ще е най-подходящият момент да падне и границата за нас", добави Денков. 

Министър-председателят посочи, че Австрия също е преминала през такава поетапна процедура на приемане в Шенген и това не е специална процедура за България. "В момента говорим за въздушен и морски Шенген и продължаване на преговорите през следващата година за сухопътните граници", заяви той.      

БГНЕС


Бойко Борисов призова към оптимизъм. „Най-ценното са сухопътните граници, които ни остават и ние няма да се откажем от тях. Използването на шенгенската информационна система означава доверие към България. Страната ни изглежда по-различен начин в момента заради тези 7-8 месеца, в които работим заедно”, заяви той.

Лидерът на ГЕРБ коментира, че има огромен трафик на мигранти, който се генерира във всички посоки.

"Затова е важно да работим. Дори най-малко биха ни задоволили резултатите към Шенген без сухопътните граници, но станахме свидетели на загинали полицаи, много заловени мигранти в нашата страна, това нямаше как да не се отрази в медиите на Австрия”, подчерта Борисов и допълни: „Към еврозоната, сега сме в чакалнята. Неслучайно имаме приети толкова закони, които ако не беше парламентът нямаше да има никакъв тласък към Шенген, към Еврозоната. Не е идеално, но трудът е огромен. Научихме се да работим заедно и веднага има положителен ефект. По бюджета, виждате, с много трудности, но параметрите стават все по-добри. В момента е важно да има стабилност, тя дава перспектива за бъдещето”, смята Борисов. 

БГНЕС

За нас присъединяването към Шенген е устойчив, дългосрочен ангажимент на България да продължи, както е казано в доклада на Европейската комисия, да охранява надеждно външните граници на Европейския съюз и да има стабилна система за управление на границите. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел след срещата в Народното събрание.

Тя допълни, че преговорите не са завършили, преговорният процес е деликатен. „Аз искам и в този момент да благодаря на колегите от Австрия и Румъния за това, че продължаваме в много конструктивен дух да изчистваме и последните детайли, защото всички смятаме, че имаме една цел – България и Румъния въз основа на резултатите и това, което са заслужили, а именно – присъединяването към Шенгенското пространство, да го отчитат и в следващите си стъпки и съвместна работа не само с колегите от Австрия, но и с колегите от всички страни членки от Шенгенското пространство“, допълни Габриел.

БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев заяви, че докато не се отворят сухопътните граници, няма да бъде постигнат крайният ефект. "България ще преследва тази цел, докато тя не се случи”, подчерта той и допълни: "Официалното "да" ще бъде решението на Европейския съвет, преди това всичко е неофициално".

По време на срещата в Министерския съвет Василев коментира и бюджета за догодина.

"Предварителни данни за изпълнението на бюджета показват, че дефицитът ще бъде по-нисък от планираното. Очаквам дефицитът да е 2,5%, а не 3%. Така ще останат 1 млрд. лева, които можем да използваме тази година, за да си помогнем за догодина за общинските проекти", заяви той и допълни:  "Имаме 1 млрд., с който да си помогнем за догодина по общинските проекти и дефицит от 2,5%, което опровергава всички черни сценарии за това, че държавата ще фалира".

Според Василев, тези данни дават основание от гледна точка на Еврозоната да се каже, че критерият за дефицит е напълно покрит тази година.

"Знаете, че както е планиран бюджетът за догодина, също в рамките на Маастрихтския критерий и от тази гледна точка нямаме проблеми и единственото, което остава е критерийят за инфлацията", обясни Василев и допълни, че до голяма степен инфлацията е внос в България и идва по линия на храни и енергоизточници. Според него юни-юли догодина се очаква страната ни да покрие и този критерий, тъй като цените намаляват, и така спокойно да влезем в еврозоната.

БГНЕС


Станислав Анастасов (ДПС) благодари на председателя на Комисията по външна политика, че ги е събрал, за да могат да си "сверят часовниците" между празниците, защото работата за България няма почивка. Той изрази задоволството си и на ДПС, че отборната работа дава резултати.

"Това, което ние вършим в либералното семейство под ръководството на председателя на парламентарната ни група Делян Пеевски, виждате, че дава резултати, говоря за успеха с Нидерландия и полезния натиск от нашите либерални партньори в Австрия," посочи Анастасов.

Той заяви, че ще продължат усилията, за да можем да завършим преговорите и за сухопътните граници за Шенген. 
 


Припомняме, че по-рано през деня на съвместен брифинг премиерът акад. Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов съобщиха, че България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство на два етапа. Парламентът в Нидерландия вече свали ветото си, а Австрия даде принципната си подкрепа. Преговорите продължават и при постигане на окончателно съгласие в края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници. Правителството ще продължи усилената си работа и през следващата година, за да може да се премине и към следващата фаза – отпадане и на сухопътните граници, посочиха те. 

„Влизането в Шенген ще се осъществи с този акт, защото влизането в зоната Шенген на първо място дава достъп до информация и процедури, които се прилагат. То ще бъде двуетапно, но доверието, което получаваме, ще се реализира сега - с отварянето на морските и въздушните граници. Ако няма някакви изненади, следващият етап трябва да последва първия“, заяви министър-председателят.

До момента не е обсъждана дата, свързана с отварянето и на сухопътните граници. Целта е такава да бъде фиксирана през следващата година. „За нас е важно 2024 година да бъде годината, в която ще продължим да показваме резултати, и със сътрудничество с Австрия да преминем към следващата фаза. Така че за нас това остава цел в преговорите - през 2024-а да има дата за премахване на бариерите и за сухопътните граници“, обясни по-рано днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Акад. Денков подчерта още, че в хода на преговорите Австрия помага на България и на други гранични за Европейския съюз държави, настоявайки Европейската комисия да ги подпомогне с финансиране, с технически средства, с експерти. И в това отношение интересът на Австрия съвпада и с интереса на България. „Ние също искаме да укрепим по-добре нашите външни граници, така че няма сериозно разминаване в целите. Има разминаване в това как да бъдат фазирани процесите на укрепване на границите и отпадане на сухоземните вътрешни граници. Това е процесът на преговори, който тече от известно време насам и ще продължи и през следващата година“, заяви премиерът. Той допълни, че на този етап не се предвижда облекчаване на сухопътните граници между България и Румъния. В рамките на преговорите с Австрия се обсъжда как контролът между страната ни и северната ни съседката да бъде прецизиран и филтрите да работят добре, за да не бъдат пропускани мигранти през нашите граници.