В крайна сметка ВАС не даде ход на делото и така процесът продължава на 14 април
Делото за видеонаблюдението на изборите може да стигне до съда в Люксембург, след като от комисията за защита на личните данни искат преюдициално запитване, стана ясно от позиция на институцията.

Председателят на КЗЛД Венцислав Караджов поиска от ВАС да спре делото до евентулано решение дали ще се пита съда на ЕС. Според Караджов, съдът в Люксембург трябва да реши този казус, защото за първи път се поставя въпрос за пряка неприложимист на европейския регламент за защита на личните данни.

Сигнали за купуване на гласове в Розино и Харманли (ВИДЕО)

Той намира решението на административния съд в София, който позволи снимането, за незаконосъобразно. Броенето на бюлетините може да бъде снимано, но по определен ред, поясни Караджов и допусна, че това може да стане с промяна в избирателния кодекс.

Заради кратките срокове ЦИК се оказа нередовно призована по делото днес. От "Демократична България" заявиха, че с оглед обшествния интерес е важно до деня на вота да има решение по делото.

В крайна сметка ВАС не даде ход на делото и така процесът продължава на 14 април. Все пак ако съдът допусне предварително изпълнение на решението на първата инстанция с  решение днес или утре, то ще може да се снима броенете на бюлетини.
БТА