Частните охранители искат да имат пълномощията на полицията
Частните охранители искат да имат пълномощията на полицията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Частните охранители искат да имат пълномощията на полицията
58542
Частните охранители искат да имат пълномощията на полицията
  • Частните охранители искат да имат пълномощията на полицията

От Националната асоциация на охранителните фирми искат охранителят да има пълномощията на полицай в охранявания от него обект. Това е една от препоръките, които са изпратили в парламента.

Липсата на правна уредба за лицензиране на частните охранителни фирми е един от  основните проблеми на сектора. Това обяви председателят на Националната асоциация на фирми за търговска сигурност и охрана Петко Ангелов. По думите му 71 632 са служителите, ангажирани в охранителния бизнес за 2012 г. и допълни, че по официални данни в страната ни има 1756 законни организации, предлагащи охранителна дейност.

Организирането на порочни конкурси за назначаване на охранителни фирми също е важен проблем, защото според представителите на сектора това е предпоставка за лошо качество на услугите.

Според Ангелов в България качеството и професионализмът масово се пренебрегват за сметка на ниски цени на предлаганата услуга и това е основният фактор, който пречи на този бизнес.„Сигурността и качеството имат цена, особено що се отнася до критичната инфраструктура”, каза той.

Средната месечна заплата на охранителите не надвишава повече от 330 лева, а в същото време нямат права и не могат да използват оръжие, подчерта Ангелов.

От асоциацията са на мнение, че трябва да има строги правила за всички, включително и за нелицензираните частни фирми, които не са контролират от държавните органи и предлагат ниско качество на сигурност.

Комплекс от пропуски не само от страна на охранителите, но и от страна на контролните органи и институциите са причините за зачестилите въоръжените грабежи в София, призна още председателят на Асоциацията на охранителните фирми Петко Ангелов. От полицията са на мнение, че липсата на засилена охранителна техника прави апашите още по-нагли, а това, че използват маски усложнява залавянето им, обясни главен инспектор Илко Илиев, шеф на сектор „Грабежи” към СДВР.

В четвъртък бяха извършени два въоръжени грабежа в София, а през последните два месеца те са повече от пет-ограбени бяха аптеки, хипермаркети, банков клон, обменно бюро и други. Извършителите не са задържани.

„Има места, на които са ни от изключителна важност записите от охранителните камери. Има и доста с остаряла техника, но това е положението”, призна Илиев и потвърди, че залавянето на маскираните бандити е по-трудно.

Инспектор Илиев се обърна с призив да не се пести от охраната. „Във времето на криза всеки тръгва първо от охрана да пести, а, недай си боже някой път да стане и още по-лошо, защото при всеки един въоръжен грабеж има вариант да пострада потърпевшия”, уточни той.