Българската църква се оказа най-одобряваната институция у нас
Българската църква се оказа най-одобряваната институция у нас / БГНЕС, архив

Българската православна църква е единствената институция, одобрението за работата на която е по-висок дял от неодобрението - 46% срещу 21%, показват данни от национално представително проучване на "Екзакта рисърч груп", направено между 17 и 25 март сред 1000 души.

Църквата е и най-одобряваната българска институция. В навечерието на големия християнски празник Великден 46% от българите одобряват както БПЦ, така и патриарх Неофит. Особено висок е респектът към църквата и към патриарха сред жените, сред хората на възраст над 60 години, сред бедните и сред жителите на малките градове.

През март армията и полицията са одобрявани от по 34% от българите. Негативните оценки за работата и на двете институции остават по-високи дялове от позитивните.

Съдът и прокуратурата
продължават да бъдат институциите на дъното на класацията по обществено доверие - одобрявани са от по 10% от българите. Негативно мнение за работата на съда изказват 70%, а за прокуратурата - 69%.

АБВ и "Атака" зад борда, ако изборите бяха днес

Парламентът е одобряван от 15%, което е с 2% повече в сравнение с февруари. В същото време неодобрението към Народното събрание продължава да бъде много висок дял - 71% от българите критикуват работата на парламента, в това число и над половината от избирателите на ГЕРБ.

Най-критични са избирателите на БСП и на "Атака". Работата по законодателството в българското Народно събрание очевидно не успява да попадне в полезрението на обикновения гражданин, а у хората остава усещането за остро политическо противопоставяне и постоянни напрежения, коментират социолозите.

Българската църква се оказа найодобряваната институция у нас
netinfo

Председателят на парламента Цецка Цачева е одобрявана от 27%, като този дял значително надхвърля обществената подкрепа за работата на парламента. Правителството е одобрявано от 30% от българите, което е с 2% повече от февруари, а министър-председателят Бойко Борисов - от 44%. 73% от привържениците на ГЕРБ одобряват кабинета, а 92% от тях подкрепят премиера.

Президентът Росен Плевнелиев е одобряван от 31% от българите, а неодобрението му възлиза на 51%. Делът на добрите оценки за Плевнелиев остава без промяна за последния месец, а неодобрението към него намалява с 4%.

Цветан Цветанов е най-одобряваният лидер на парламентарна група с рейтинг от 25%, а непосредствено след него се нарежда лидерът на НФСБ Валери Симеонов с 24% одобрение.

В сравнение с февруари, с 4% нараства обществената подкрепа за националния омбудсман. Мая Манолова е одобрявана от 31% от българите, а неодобрението й не се променя за последния месец - 44%.

Лиляна Павлова остава най-одобряваният министър през март с рейтинг от 42,4%. Непосредствено след нея е Ивайло Калфин, одобряван от 41,5%. Социалният министър качва най-много одобрение за изминалия месец - 7%. Калфин е одобряван както от леви, така и от десни избиратели.

Българската църква се оказа найодобряваната институция у нас
netinfo

Следват Томислав Дончев, одобряван от 37,2%, Вежди Рашидов, одобряван от 35,8%, Красен Кралев, одобряван от 31,3%, и Петър Москов - с одобрение от 27,2%. Подкрепата за здравния министър се свива с 5% през последния месец главно за сметка на отдръпването на част от избирателите на ГЕРБ.

Министри, които качват подкрепа за работата си през изминалия месец, са още Десислава Танева, Ивелина Василева и Даниел Митов.

Няма значими промени в подредбата на най-одобряваните български политици. Първите петима, които се ползват с най-голяма обществена подкрепа, са Йорданка Фандъкова (62%), Бойко Борисов (44%), Лиляна Павлова (42%), Ивайло Калфин (42%) и Томислав Дончев (37%).

Българската църква се оказа найодобряваната институция у нас
netinfo