България се превърна в силно корумпирана страна
България се превърна в силно корумпирана страна / netinfo

Говорителят на Европейската комисия (ЕК) Марк Грей е коментирал днес изнесения от „Трансперънси интернешънъл" доклад за индекса на възприятие на корупцията. Коментарът му е бил по посока на очаквания предварителен доклад за напредъка на България в противодействието срещу корупцията по глава „Правосъдие и вътрешни работи” през месец ноември тази година. Това каза в предаването „Денят” на Дарик Димитър Куюмджиев, зам.-председател на Управителния съвет на „Трансперънси интернешънъл".

„Индексът за възприятие на корупцията е единственият индекс, който е включен в официалния доклад на Съвета на Европа, в т.нар. група „Г” за мониторинг на корупционното ниво в страните членки на Съвета на Европа”, каза още той и допълни, че „резултатът, който днес обявихме, отразява не само възприятието на корупцията от страна на бизнес-средите, на анализаторите на риска по отношение на публичната и политическа корупция, но дава и една обективна и справедлива оценка на нивото на противодействие на корупционните практики и престъпления през последните две години”.

Димитър Куюмджиев отбеляза още, че никой не е очаквал резултатът на България да бъде такъв. „Ние, като експерти, очаквахме понижаване на този индекс. За първи път България е посочена в изследването на „Трансперънси интернешънъл” като страна, която не се справя с корупционните проблеми”, каза още той. „И ако в предишните доклади ние констатирахме застой, и твърдяхме, че България е една устойчиво корумпирана страна, сега можем да кажем, че България се е превърнала в една силно корумпирана страна”, уточни Куюмджиев.

В тази класация по индекс на възприятие на корупцията участват 180 държави. Най-ниските нива на корупция се определят с оценка 10, най-високите се определят с 0. Според изнесените данни най-корумпираната страна в света е Сомалия. „Ако се сравняваме със Сомалия, България е много добре”, сподели Куюмджиев.

Целият разговор с Димитър Куюмджиев може да чуете в прикаченият звуков файл