Бизнесът поиска мерки за овладяване на дупката в бюджета. Възможно ли да е да започнат масови съкращения и замразяване на заплатите в публичния сектор, коментира пред NOVA председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„Рисковете, за които предупреждавахме миналата година по това време, започват да се реализират. Към 30 септември имаме нечуван дефицит от 2.8, близо 3 млрд. Миналата година беше в порядъка на 800 млн. Дефицитът се трупа последните месеци. Ако не се промени траекторията, по която се движим – без предизборни подаръци и нови популизми, занапред се очертава бюджетният дефицит да е около 18 млрд. лв. Това е 9% от БВП”, отбеляза експертът. 

Съкращения и замразяване на заплати и пенсии предлагат от АИКБ

„Инвестиции няма, те намаляват. Взимаме заеми и ги харчим за заплати, пенсии и издръжка на администрацията”, алармират от АИКБ.

По думите на Велев администрацията у нас е натежала много.Населението намалява, а броят на чиновниците, които трябва да го обслужват, расте. Има прекомерни ръстове за чергата, която имаме”, твърди той. 

"Само за 1 година заплатите в сектор "Държавно управление" са нараснали с 27% и 26.5% в сектор "Образование", посочи Велев и подчерта, че България е страната с най-голям дял от брутния вътрешен продукт в целия Европейски съюз за сектор „Сигурност”. 

Според него е нужна замразяване на разходите, съкращаване на персонал, който може да отиде в икономиката, "просто имаме натежала администрация, има и натежал сектор за сигурност, има прекалено много чиновници, те си пречат".

Според Васил Велев ДДС за всички бизнеси у нас трябва да е 20%. Той е категоричен, че не може да се прави социална политика чрез данъци. „Те трябва да се събират и с тях да се подпомагат нуждаещите се”, посочи той.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
nova.bg