/ / iStock/Getty Images
За миналата година България отбелязва един процент ръст на развитие на иновациите. За сравнение Сърбия и Гърция бележат осем процента ръст в иновациите. Смятаме, че българската иновационна екосистема има своя потенциал и своя ресурс за развитие. Това каза Моника Станишева, член на Управителния съвет на Българския иновационен форум (БИФ), по чиято инициатива в София Тех Парк бе представена Новата европейска иновационна програма.

В рамките на инициативата, реализирана съвместно с Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, десетки иноватори, инвеститори, финансови институции, стартъп проекти, представители на бизнеса, науката, политиката и гражданското общество дебатираха за развитието на иновативната екосистема у нас. 

Мария Габриел представя „Новата европейска иновационна програма“ в София

Станишева постави във фокуса на дискусията необходимостта от план за ускорено развитие на иновациите в България. Иновациите проектират успешното бъдеще, добави тя и отбеляза, че в бъдеще светът ще се дели на нации, които развиват върхови технологии, и такива, които ги консумират.  

Ние виждаме себе си като общност от визионери, ентусиасти, иноватори, оптимисти, която работи за интегрирана екосистема в България, такава екосистема, която създава възможности за добрите идеи да се развиват, за стартъпите  да се учат, за иноваторите да намират финансиране и най-важното да растат глобално, каза тя.

По думите и стартът е бил поставен през март 2022 г., когато еврокомисар Мария Габриел е събрала 40 представители на иновативната екосистема на откровен разговор за това какво е нужно и какво пречи на различните членове на екосистемата в България да се развиват и да растат по-бързо и по-успешно. 

Стана ясно, че основните проблеми са на първо място достъп до финансирането, посочи Станишева и уточни, че пари има, но е необходима по-добра интеграция на университети и индустрия. По думите й БИФ е платформа, която свързва, информира и подпомага сътрудничеството между отделните елементи на екосистемата у нас. 

Български лекар откри иновативна модификация на биопсия

По време на събитието бяха представени и редица вдъхновяващи примери на иновативни компании. Анджела Иванова, съосновател на LAM’ON, представи опита на стартъп компанията, която премахва пластмасата от печатарския бизнес. Ние сме една от малкото компании, които получихме инвестиция от европейския акселератор, посочи Иванова. Тя заяви, че вече имат подкрепата и изпълняват програма за развитие на собствено производство тук в страната и в момента очакват своите машини. Продуктите ни вече са патентовани, сертифицирани с най-висок процент екологичност, добави тя. Към продуктите вече имало интерес от Япония. Милена Терзиева, която е на 18 години, представи опита на Solar Stickеrs. Терзиева заяви, че самите стикери променят цвета си и алармират хората за опасността от прекомерна консумация на пластмаса с пиенето на вода, вследствие нагряването на пластмасовата бутилка.
БТА