Антон Станков: Не е работа на прокуратурата да се намесва в сделки
Антон Станков: Не е работа на прокуратурата да се намесва в сделки / снимка: Sofia Photo Agency
Антон Станков: Не е работа на прокуратурата да се намесва в сделки
79068
Антон Станков: Не е работа на прокуратурата да се намесва в сделки
  • Антон Станков: Не е работа на прокуратурата да се намесва в сделки

Така наречената съдебна реформа трябва да се случи на конституционно ниво - това е сериозният дебат, а всичко останало е политическа игра и изместване на вниманието от същинския проблем. Това коментира в интервю за Дарик бившият министър на правосъдието Антон Станков по повод идеите за законодателни промени, свързани с правомощията на прокуратурата.

Чуйте интервюто с Антон Станков

Той е категоричен, че не е работа на обвинението да спира сделки. Според бившия правосъден министър в казуса КТБ личи бездействието на държавата в предишни моменти, но гласуване на специално законодателство сега ще бъде „след дъжд качулка".

„Това, което виждаме, според мен е по-скоро проблем в политическата коалиция, която управлява в момента, а не толкова некомпетентност. Когато държавата се намесва в гражданския, търговски оборот, тогава тя е тоталитарна, общо взето. Не е работа на прокуратурата така, както е дефинирана в Конституцията, да се занимава с такива неща", каза Станков.

По думите на експерта, ако се стигне до такова решение, далеч по-правилен е предложеният вариант министърът на финансите, който и в момента има разписани правомощия, да представлява държавния интерес.

„Мисля, че промени в закона са прехвърляне на проблема от болната глава на здравата, след дъжд - качулка. Така наречената реформа трябва да се случи на конституционно ниво. Разделянето на ВСС на две - прокурорски и съдийски, поставя въпроса къде е мястото на прокуратурата, дали не трябва тя да бъде изведена в изпълнителната власт", коментира Станков.(

Най-добре е промените в ГПК да бъде оттеглени, смята Цацаров

По думите му прокуратурата е по-защитена като част от съдебната власт. В същото време реализирането на отговорност при несвършена работа е много по-бързо и по-динамично, ако си част от изпълнителната власт, защото тогава трябва да имаш политическо доверие, тогава се явяваш на избори и нещата в рамките на максимум четири години подлежат на проверка, каза още бившият министър на правосъдието.

В крайна сметка въпрос на клутура на обществото е, ако прокуратурата бъде изведена в изпълнителната власт, тя да не бъде използвана като политически боздуган, категоричен е той.

Кабинетът подкрепя проекта на Христо Иванов за съдебна реформа

На въпрос дали бламират Христо Иванов, Станков каза, че според него настоящият правосъден министър търпи критика в отношенията си с ВСС. Там трябва повече диалогичност, допълни той. В момента заплахата ВСС да бъде сменен, някак си не действа добре на диалогичността, смята Станков. По думите му на настоящия министър му е по-трудно в политически план. Трябва да работи повече като политик, да постигне консенсус, да види опозицията, да види управляващата коалиция, която е достатъчно голяма, съветва го Станков. Той трябва да да ги убеди с идеите си, а това не се вижда, те просто го бламираха с алтернативни законопроекти, обобщи юристът.