Андреева: Няма да командироваме лекари от други градове в столицата
Андреева: Няма да командироваме лекари от други градове в столицата / снимка: БГНЕС, архив
Андреева: Няма да командироваме лекари от други градове в столицата
73010
Андреева: Няма да командироваме лекари от други градове в столицата
  • Андреева: Няма да командироваме лекари от други градове в столицата

По 140 хил. лева получава всеки месец от държавата столичният Център за спешна медицинска помощ само за незаетите щатни бройки в него.

Ръководството на центъра само решава как да разпределя тези пари, съобщи здравният министър д-р Таня Андреева по време на изслушване от депутатите в парламентарната здравна комисия този следобед. Министърът за пореден път подчерта, че няма достатъчно яснота какво се случва с парите и какви са възнагражденията на работещите в столичната бърза помощ.

Междувременно депутатите отхвърлиха на първо четене промените, които предвиждаха нови болници да се разкриват само след решение на здравния министър.

Няма опасност лекари от спешни центрове в страната да бъдат командировани в помощ на линейките в столицата. Здравният министър д-р Таня Андреева призна, че е имало нареждане до провинциалните центрове да сформират смени и да оборудват линейки, но това се е случило, когато служителите на столичната спешна помощ заплашваха с масови оставки. Сега ситуацията се е успокоила.

„Първо, всички подадени оставки са с отговор „Не" от зам.-директора на центъра. Има информация от д-р Златанов, че се оттеглят вече подадени оставки. Чакаме окончателна информация от него за това колко екипа могат да бъдат направени от наличния ресурс", обясни министърът.

Днес депутатите от парламентарната здравна комисия отхвърлиха на първо четене предложени от Здравното министерство промени в Закона за здравето. Те предвиждаха нови болници да се разкриват само след решение на ресорния министър, а Националният съвет по цени и реимбурсиране да се закрие и да се сформира комисия към ведомството, която да определя цените на лекарствата.

„Днес опозицията - ГЕРБ и „Атака" отхвърлиха реформата в здравеопазването", добави тя.

В законопроекта, който бе отхвърлен, се разрешаваше задължителна акредитация на болниците и се създаваше задължителна национална здравна карта. Едно от опасенията бе, че разреши ли се на министъра да открива нови болници, може да се фаворизират старите и да се създаде възможност за появата на корупционни практики.