Анализ на МОСВ определя бъдещето на община Цар Калоян
Анализ на МОСВ определя бъдещето на община Цар Калоян / netinfo

Хидроложки анализ от Министерството на околната среда и водите ще определи бъдещето на община Цар Калоян. Това стана ясно след срещата на кмета на общината Ахмед Ахмедов с министър Емел Етем. Ахмедов е поръчал на министерството доклада преди седмица.

Тежките поражения в Цар Калоян и село Езерче са резултат от разположението на селищата на водосборна зона единствено по рода си в България. Ако експертите докажат, че при едни нови проливни дъждове от 300 литра на квадратен метър бедствията от 6 август ще се повторят, може да се наложи да бъдат предприето по-радикални мерки от ремонт на къщите, каза министър Емел Етем и добави, че не изключва възможност за изселване на отделни къщи в заливани зони на града. В момента няма хора без подслон в общината, каза кметът Ахмедов. Засегнатите са около 500 души, но са настанени при роднини или в изпратените от държавата 16 фургона. Обмисля се вариант за приютяване в сградата на старото училище в града, но то е с капацитет само за около 20 семейства, каза министър Етем и подчерта Министерството при бедствията и авариите ще поеме наема за подслонените на квартира

Общо 70 процента от инфраструктурата на общината е засегната от бедствията, обяви Ахмедов. Един от вариантите да се предотврати ново бедствие е изграждане на охранителен канал за отводняване, подчерта министър Емел Етем. Ремонтните дейности ще започнат след като стане ясна точната цифра на щетите, а това ще се случи през септември, защото по думите й трябва да бъдат съобразени изцяло с хидроложкия анализ на екоминистерството.