Ако престъпленията се наказват, размерът на присъдата няма да бъде така важен
Ако престъпленията се наказват, размерът на присъдата няма да бъде така важен / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ако престъпленията се наказват, размерът няма да бъде толкова важен
69579
Ако престъпленията се наказват, размерът няма да бъде толкова важен
  • Ако престъпленията се наказват, размерът няма да бъде толкова важен

Ако престъпленията у нас се наказват, обществото няма да е толкова чувствително за размера на наказанията. Това заяви в „Седмицата” на Дарик бившият правосъден министър адвокат Антон Станков. По думите му обществото трябва да търси сигурност в това, че всяко едно престъпление ще бъде наказано, а не да витае чувство на безнаказаност.

„Проблемът е в това, че престъпленията трябва да бъдат наказвани. А размерът на наказанията не е чак от такова значение. Чувството на безнаказаност не идва от размера на наказанието, чувството за безнаказаност идва от бездействието на част от съдебната система и част от изпълнителната власт - полицията”, заяви Станков.

Имам лични впечатления като министър на правосъдието, при посещенията ми в затворите, виждах тези, които са с доживотна присъда като едни деградирали личности, които нямат никаква надежда за живот, обясни още той. Според Станков доживотна присъда без подмяна е по-тежко от смъртното наказание.

Държавата в този законопроект акцентира върху глобите. „Желаейки да подобря условията в затворите, чух един аргумент, срещу който нямаше какво да кажа: а каква е издръжката на един пенсионер?! Понякога издръжката на един пенсионер е по-малка от тази на един затворник, посочи той и допълни, че проблемът има две страни - като данъкоплатец бих предпочел да не плащам издръжка на хора в затвора, но като пострадал от престъпление бих искал възмездие”, посочи Станков.

Според Станков новият Наказателен кодекс ще бъде много внимателно приеман. Слабите места на този законопроект ще се видят чак когато той заработи. Трудно е да твърдим, че може да има 100-процентова приемственост в законодателството. Хубавото на този проект е, че той стъпва върху постигнатото досега, посочи още той.