Майка на 16-годишно момиче с детска церебрална парализа от Бургас написа гневен пост в социалната мрежа срещу работата на ТЕЛК в морския град. Жената твърди, че през лятото то е получило решение на експертната лекарска комисия за срок от 3 години, което семейството обжалва, но вече пети месец отговор няма, посочва NOVA.

Симона е с детска церебрална парализа и при навършването на 16 години получава решение от ТЕЛК с валидност от 3 години.

„Детето е на 16 години, с тежка квадри пареза. Не ходи и след 16 години как ще проходи не е ясно”, твърди Гери Маврова, майка на Симона.

„Решенията, които взима съда, както взима и ТЕЛК-а, няма как да бъдат коментирани. Те могат да бъдат жалени и точно затова жената с право още при излизането на решението, две седмици по-късно, е решила и е подала документи и е пожелала да бъде пожизнен срокът”, твърди д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ- Бургас

От август, когато документите били подадени, досега няма отговор от ТЕЛК- Бургас. „Отидох да проверя в картотеката и се оказа, че документите са прибрани на рафта с бележка „Не отговаря на телефона”. Сега няма писмо. По принцип трябва да пратят с насрочена дата и със списък с изследвания, които искат, за да се явим на комисия”, твърди майката на Симона.

От комисията в Бургас не пожелаха да застанат пред камерата на NOVA, но в писмено становище се казва: „Тъй като практиката е решенията да се обжалват пред НЕЛК, комисията е решила, че има недоразумение и е потърсила подателите по телефона. Не са успели да се свържат с тях, затова документацията е върната обратно в картотеката”.

Гергана подава жалба срещу работата на ТЕЛK – Бургас в РЗИ. „Започнала е незабавна проверка. Проверката ще приключи до ден-два, защото касае организация на дейността на много институции. Документите са изпратени естествено чрез картотека в ТЕЛК-а. Незнайно защо два месеца са били там. Предстои проверка, защото от  над 10 години няма практика ТЕЛК-а да звъни на телефоните, въпреки че те са описани в заявлението”, заяви д-р Паздеров.

Майката негодува срещу системата, защото по думите ѝ всяко едно забавяне води до последици за Симона. „За нея щетите са, че тя реално от края на май остава без помощи, тъй като няма  от ТЕЛК, няма решение действащо и е без право на личен асистент. Ако останалите институции не ни бяха влезли в положение, тя нямаше право да ползва социални услуги като посещение на дневен център, който тя посещава, рехабилитация и така. Защото тя няма действащ ТЕЛК. Докато влезе в сила края на юли месец ТЕЛК-а и почнем да подаваме документи отново - докато се задвижат нещата, тя реално до октомври беше без никакви доходи”, категорична е Гери Маврова.

От РЗИ твърдят, че при действащо решение до 2025 г. не е редно правото на личен асистент и социалната финансова помощ на Симона да бъдат спирани. „Защо ще видя, но със сигурност смятам, че няма логика да бъдат прекъснати тези пари. Няма логика”, категоричен е директорът на РЗИ-Бургас.

Симона има подадени документи и за социална пенсия в НОИ. Оттам също нямало отговор.

Ако няма родители и най-вече баща ѝ да работи, да е жив и здрав, това дете е оставено в нищото. Пенсия до ден днешен няма. Тя вече е 16-годишна, има право на пенсия от НОИ. В НОИ съм подала август месец също документи. В края на ноември ходих да питам какво се случва, казаха ми в каря на ноември излизат решенията, но не уточниха коя година ноември”, заяви майката на Симона.

Майката е изпратила писмо до всички институции, свързани с работата на Лекарската комисия и обмисля да заведе дело.

„Комисията в Бургас, Първа ТЕЛК комисия с председател д-р Петров, да си понесе последиците за моите главоболия и за подигравката с дететето ми. Това искам”, категорична е Гери Маврова.
nova.bg