39 деца са лекувани в чужбина през годината
39 деца са лекувани в чужбина през годината / снимка: БГНЕС

Молбите за лечение на деца в чужбина да постъпват директно в създадения за тази цел фонд. Това предлага работна група към Министерство на здравеопазването, която подготвя промени в правилника за дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина. Според председателя на групата Димо Кюркчиев тези поправки ще оптимизират сроковете. "За нас беше непонятно, че молбите постъпват в Министерство на здравеопазването, след това в една комисия, която взема становище. Тези становища не са били обвързани със срокове", заяви Кюркчиев и допълни, че 2 седмици са достатъчен срок за представяне на експертни становища по молбите на родителите.

Работната група, създадена преди одита на Сметната палата, е подготвила промени в правилата на работа на Фонда и трябва да обяви предложенията си до 30 ноември. Очаква се след това те да бъдат разгледани от правителството. Предвижда се всички молби да постъпват директно във Фонда и да бъдат обвързвани с конкретни срокове. Планира се директорът на Фонда да има повече правомощия - той, а не общественият съвет да взима окончателното решение за лечението на детето. Обмисля се да бъде създаден и регистър на лечебните заведения в чужбина.

Заместник-министърът на здравеопазването Валери Митрев съобщи, че от началото на годината досега Фондът е изразходвал 3,1 млн. лева, а до края на 2009-та ще бъдат похарчени 500 000 лева. През годината от Фонда са изпратени за лечение 39 деца, а 41 продължават лечението си от предишен период. Заместник-министър Митрев съобщи, че от юли досега са били одобрени 34 молби за лечение на деца, а през първите шест месеца на миналата година те са били 32.