18% от общопрактикуващите лекари у нас работят, без да имат специалност
18% от общопрактикуващите лекари у нас работят, без да имат специалност / снимка: sxc.hu
18% от общопрактикуващите лекари у нас работят, без да имат специалност
70090
18% от общопрактикуващите лекари у нас работят, без да имат специалност
  • 18% от общопрактикуващите лекари у нас работят, без да имат специалност

18% от общопрактикуващите лекари у нас или около 830 джипита работят без да имат специалност, а други 40% са в различен етап на специализация.

По силата на Закона за здравето всички лични лекари, които нямат придобита специалност по Обща медицина, Вътрешни болести, Педиатрия или Спешна медицина, трябва да прекратят дейността си от юни 2014.

За да не се стига дотам, от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари предлагат законови промени, с които срокът за всички лекари, които имат желание да специализират, да бъде удължен. Това съобщи пред Дарик председателят на сдружението доц. Любомир Киров.

Той увери, че отчита сериозността на проблема и бе категоричен, че наличието на придобита специалност е част от гаранцията за качество на извършваната медицинска дейност.

„Цифрите са тези - 41% с придобита специалност, 41% - зачислени и остават 18%, които са около 830 души от общия брой на общопрактикуващите лекари. Проблемите с тези, които са зачислени, са, че някои нямат достатъчно време да приключат специализацията си, отделно вече тези, които нямат и не са зачислени за специалност, трябва да се зачислят", заяви доц. Киров.

По думите му цензът е нещо, което осигурява качество. Не можеш да управляваш автомобил, без да си минал курсовете и да имаш съответния документ, че си правоспособен водач, допълни той.

„Знам, че ще има негодование от колеги, които по една или друга причина не искат да специализират, защото така е по-лесно, но в крайна сметка голямат част от нашата професионална група има специалности и специализира. Всички трябва да се зачислят и да специализират. Защото ще има рев и вой: „Ама ние сме работили 15 години, защо трябва да се учим, като си можем". Не е така. Как можаха 80% да се учат, а вие не", допълни доц. Киров.