17-ти април - Световен ден на хемофилията
17-ти април - Световен ден на хемофилията / netinfo

Всяка година светът отбелязва Денят на хемофилията - акт, с който обществото изразява съпричастност със засегнатите от това заболяване. В света за 75% от пациентите все още не е осигурено адекватно лечение и грижи. В това отношение България е на предпоследно място не само в Европа, но и на Балканите.

Хемофилията е заболяване, при което организмът на болния не изработва някоя от съставките на кръвта участваща в процеса на нейното съсирване. Когато хемофиликът кърви, той не кърви по-интензивно или по-бързо от нормално - той кърви за по-дълъг период от време. С лечение и правилна грижа, приблизително 400,000 човека с хемофилия от цял свят могат да водят нормален начин на живот. Без лечение, хемофилията може да доведе до кървене, силна болка, тежки ставни изменения, инвалидизация в ранна възраст и не на последно място малка преживяемост на тези пациенти.

Световният ден на хемофилията е честван за първи път през 1989 г. от Световната федерация по хемофилия, а повод за това е рождената дата на нейния основател Франк Шнабел. Първата скромна сбирка с времето се превръща в събитие от световен мащаб, отбелязвано в над 100 страни, от Испания до Судан, от Китай до Чехия, от САЩ до Узбекистан и от Канада до Камерун.