Защо IPO-тата са обречени?
Защо IPO-тата са обречени? / netinfo

Всички ще запомнят 2007-ма като годината на първичните публични предлагания. С IPO-то си в края на 2006-та година Химимпорт подобно на Колумб разкри новия свят пред множество дружества, които последваха неговия пример и станаха публични. Българската икономика разбра, че има още един начин за надграждане, който носи след себе си множество предимства. Никой не каза нищо за недостатъци...

Никой не говореше за това колко реално струва една компания, която се листваше на борсата, нито за начина, по който го правеше. Всички ги интересуваше само едно: презаписването. 3, 5 или 1000 пъти. И така от уста на уста презаписването ставаше все по-голямо, докато накрая замалко да подобрим и световен рекорд. Кандидат публичните компании пируваха. Интересът към тях наистина беше голям.

След презаписването следващият „важен” въпрос беше колко процента доходност ще донесе поредната акция на първия ден от вторичното си предлагане. „Залагам си главата, че ще изкарам поне 100%”, бях чул някой да казва...

O Specula, o Mores!

Сега, два месеца по-късно, ситуацията е съвсем различна. Други думички вълнуват инвестиционната общност. Думички като рецесия, срив, рекорден спад. И като всичко ново, така и тези слова уплашиха българския инвеститор, който досега беше употребявал единствено думичките от предходния абзац. Кандидат-публичните компании от десетки станаха няколко. Тези, които вече са в процедура на публично предлагане или пък акциите им се листват на фондовата борса от жадни за печалба, се превръщат в доволни на „дано да запишат емисията” или „само да не е надолу”!

Със затварянето на един порочен кръг се затваря и друг. Инвеститор, чиито позиции губят по 30-40% за два месеца, няма да кешира, за да си купи дисконтираните с по 10-15% акции на кандидат публичните компании, които му обещават светло бъдеще и които на всичкото отгоре ще му затворят парите още за около месец и половина. И това може би е правилната стратегия в един „здравословно” падащ пазар, за който всички говорят как всеки момент ще се превърне в оздравяващ бик.

А що се отнася до кандидат-публичните компании, на тях не им остава нищо друго освен да чакат по-добри дни, когато трендът ще е възходящ, инвеститорите ще са възстановили загубите си и на мода отново ще дойдат думички като презаписване, рекорди и актове на КФН.

Друг е въпросът, че ако пазарът продължи да пада затварянето на средства в IPO-тата може да се окаже по-печелившо от чакането на чуждестранните инвеститори да се върнат на фондовата ни борса.

Материалът, взет от Log.bg, е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

DarikFinance.bg