Въвеждането на необлагаем минимум би ударило хората със средни доходи
Въвеждането на необлагаем минимум би ударило хората със средни доходи / снимка: БГНЕС
Въвеждането на необлагаем минимум би ударило хората със средни доходи
67102
Въвеждането на необлагаем минимум би ударило хората със средни доходи
  • Въвеждането на необлагаем минимум би ударило хората със средни доходи

Въвеждането на необлагаем минимум и облекчения за семействата с деца би ударило останалите данъкоплатци, най-вече хората със средни доходи. Това заяви зам.-министърът на финансите Людмила Елкова на форум, организиран от КНСБ.

По думите й, ако се въведе необлагаем минимум, който е равен на минималната работна заплата, от хазната ще излязат около 1/3 от постъпленията. Това означава, че те ще трябва да бъдат набавени по друг начин. Затова в момента правителството се въздържа от подобна мярка, а работи върху бюджет "в рамките на възможното".

Ако се въведе необлагаем минимум, това означава, че трябва да се повишат съществено горните етажи на прогресивната скала, каза Елкова. Структурата на данъкоплатците в страната е такава, че във високодоходните групи има много малък брой хора и по думите й дори сто процента от дохода на тези хора да се вземе като данък, това не води до никакъв бюджетен ефект.

„За жалост това означава, че ще бъдат най-натоварени хората със средна работна заплата и малко над нея, като за тях данъчната тежест трябва да се увеличи около два пъти", каза Елкова.

Тя поиска да се вземе под внимание този аргумент, както и въпросът дали сега е моментът да се предприема подобна мярка.

„Подобен аргумент се отнася и към елементите на семейното подоходно облагане - за да имаш облекчения, трябва да има по-висока ставка", каза Елкова. Тя обясни, че подобно е положението в Германия например, където корпоративното облагане е 25-35 на сто и имат доста повече намаления при данъците, но пък у нас данъкът е 10 на сто.