Военните разходи в света са намалели миналата година
Военните разходи в света са намалели миналата година / снимка: БГНЕС

Общите военните разходи в света са спаднали през 2013 г., притиснати надолу от намаляването на бюджетите на западните армии и особено на американската, обяви в понеделник шведският изследователски център СИПРИ (SIPRI).

През 2012 година тези разходи за първи път от 1998 г. насам, са намалели с 0,4%, но спадът се ускорява до 1,9% , според изчисленията на международния институт в Стокхолм, който изследва проблемите на мира.

Въпреки това, "увеличаването на военните разходи в нововъзникващите и развиващите се страни продължава с неотслабваща сила", се казва в изявление на ръководителя на изследванията на военните бюджети Сам Перло-Фриман, пише БГНЕС.

"Дори ако в някои случаи това е естествена последица от икономическия растеж или в отговор на нуждите на реалната сигурност, в други случаи то е разпиляване на приходи от природни ресурси, на решения на автократичните режими или заради появата на регионални състезания по въоръжаване", добавя той.

Светът е похарчил 1,750 млрд. долара (над 1,250 млрд. евро ) за армиите си през 2013 г., съобщава СИПРИ. Процентното изменение на тези разходи е показано като е взета предвид инфлацията.

САЩ, където е най-големият бюджет за отбрана, са го отрязали със 7,8% с края на операциите в Ирак, по-ранното изтегляне от Афганистан и автоматичните съкращения на разходите, възприети от Конгреса през 2011 година.

Следващите три страни в оръжейната класация (Китай, Русия и Саудитска Арабия) обаче са сред 23- те държави, които са увеличили повече от два пъти своя бюджет от 2004 г. насам.

Пекин е изразходвал със 7,4% повече през 2013 г., а териториалните спорове с Китай предизвикаха някои от нейните съседи да увеличат разходите си за въоръжаване.

"Опасенията на Япония от нарастващата военна мощ на Китай, добавени към националистическата политика на японското правителство, доведоха Токио до спиране на дълготрайното намаляване на военните разходи", казва Перло-Фриман.

Също в Азия, Афганистан преживя най-голямото увеличение - със 77%, пред перспективата на оттеглянето на чуждестранните войски от своята територия в края на 2014 година.

В Европа Франция се откроява "въпреки ниския икономически растеж, до голяма степен запазила военните си разходи по време на глобалната икономическа криза. Разходите през 2013 г. са само с 4% по-ниски, отколкото през 2008 г.", отбелязва СИПРИ.

В Близкия изток, бюджетите за военни цели са се увеличили с 4% през 2013 година. Тази оценка остава под въпрос защото няма налични данни за ОАЕ, Иран, Катар и Сирия. "И дори когато такива данни се съобщават, те не показват може би всички военни разходи", според Перло-Фриман.

Саудитска Арабия през 2013 г. изпревари и Франция (слязла на 5-то място), и Великобритания (6-то ). СИПРИ обяснява скока с 14% на разходите от напрежението между Саудитското кралство и Иран и страха от вътрешен бунт.

В Африка военните разходи са нараснали с 8,3%, стимулирани от приходите от петрол в страни като Алжир и Ангола.