Вицепремиер Захариева: Терминът поскъпване на тока не е съвсем правилен
Вицепремиер Захариева: Терминът поскъпване на тока не е съвсем правилен / снимка: Guliver/Getty Images
Вицепремиер Захариева: Терминът поскъпване на тока не е съвсем правилен
75108
Вицепремиер Захариева: Терминът поскъпване на тока не е съвсем правилен
  • Вицепремиер Захариева: Терминът поскъпване на тока не е съвсем правилен

Терминът "поскъпване на тока" не е съвсем правилен, смята вицепремиерът Екатерина Захариева. Според нея вдигането на цените с до 10% е връщане към нормалните цени на електроенергията след изкуственото им понижаване. По думите на Захариева в по-високите цени не се включват никакви стари задължения на Националната електрическа компания и скъпи проекти като АЕЦ "Белене" и "Цанков камък".

Екатерина Захариева каза, че по-високата цена на тока е само малка част от разликата между това, което НЕК е задължена да купува по договори, и това, което регулаторът му е наредил да продава.

"Мисля, че терминът "поскъпване на тока" не е съвсем правилен, защото тук става въпрос за спасение и възстановяване на нормални цени след изкуственото понижаване на цената на тока и след политическия натиск върху регулатора за задържане на цената на тока", каза тя. По думите й в никакъв случай хората не трябва да плащат за скъпите проекти АЕЦ "Белене" и "Цанков камък", които са платени от бюджета на НЕК.

Захариева присъства на международната конференция "Устойчиво развитие на строителния сектор". Тя коментира, че българското законодателство по отношение на устойчивото строителство е изостанало, а то пести средства. По думите й в контекста на енергийния дебат, това е актуална тема.

"Няма по-евтина енергия от спестената енергия. Колкото и да се повишава цената на тока, ако ние строим устойчиво, зелено, ако строим енергийно ефективни домове и сгради, няма да се притесняваме чак толкова от повишението на цената", коментира вицепремиерът.

Вицепремиерът уточни, че служебното правителство вече работи върху промяната на подзаконовата нормативна уредба, свързана с планирането и проектирането на сгради, така че да се стимулира устойчивото и енергийно ефективно строителство.