/ ThinkStock/Getty Images
Картина, създадена от изкуствен интелект, за първи път ще бъде предложена на търг на "Кристис" в Ню Йорк, като се очаква цената да достигне 10 000 долара, съобщи в. "Дейли мейл".
 
Творбата, наречена "Портрет на Едмънд Белами", е един от няколкото портрета на измислено семейство, създадени от трима 25-годишни парижани. Те са използвали алгоритъм с данни за 15 000 портрета, нарисувани през 14-и и 15-и век.
 


Алгоритъмът бълвал картини, докато не успял да излъже тест, предназначен да разграничава дали един образ е създаден от човек, или от компютър.



Готие Верние, един от тримата съучредители на творческия колектив "Очевидно", отхвърли предположенията, че заради изобретателността им художниците могат да останат без работа. "Има място за всички", успокоява Верние. "Според нас това е нова форма на изкуството, по същия начин като фотографията през 19 в.", допълва той.
 


Тримата младежи се познават от университета. Верние и Пиер Фотрел са учили заедно икономика, а Юго Казел-Дюпре - технологии. Досега те са създали 11 портрета и изкуствоведът Никола Логеро Ласер, известен с колекцията си с урбанистично изкуство - с творби на Банкси, Инвейдър, и Шепърд Феъри, вече плати за една от картините 10 000 евро.
БТА