В САЩ бюджетните кризи нарастват, но дефицитите се топят
В САЩ бюджетните кризи нарастват, но дефицитите се топят / снимка: MorgueFile.com

Това е американски парадокс: стопяването на бюджетния дефицит в САЩ достигна тази година безпрецедентен мащаб за последния близо половин век, който се дължи повече на бюджетните кризи, отколкото на истинска политическа воля.

Данните, които Вашингтон публикува миналата седмица, с основание могат да накарат ръководителите на редица европейски страни, започнали да изпълняват икономически програми, да му завиждат. Дупката в държавните финанси на САЩ намаля с 37,5 % за една година, свивайки бюджетния дефицит на страната от 7% до 4,1 % от брутния вътрешен продукт (БВП) в сравнение с над 10% през 2009 година.

Правителството на президента на САЩ Барак Обама обаче не се радва много на това. Самият Обаче не прояви желание да коментира, оставяйки тази грижа на финансовия си министър. "По време на мандата на президента (Барак) Обама дефицитът на страната е намалявал през последните четири години с най-бързия темп след Втората световна война", отбеляза Джейкъб Лу, без при все това да се спира подробно на силно впечатляващия спад тази година.

Принудителни строги икономии

Поради липса на споразумение между републиканци и демократи разходите на федералната държава от март автоматично бяха силно орязани, според механизма, създаден през лятото на 2011 година при предишната криза по дълга с единствената цел да накара двата лагера да се споразумеят. Само че компромисът така и никога не бе постигнат навреме.

Резултатът: държавните сметки отчитат за финансовата 2013 година, приключила в края на септември, спад на разходите с 2 % най-вече по перата за армията и образованието, оказвайки силен натиск върху държавните инвестиции. "Правителството непрекъснато повтаряше, че тези орязвания са прекалено големи за една година и че не са благоприятни", припомня Джоузеф Ганън, бивш високопоставен служител във финансовото министерство на САЩ.

Джейкъб Киркегард, изследовател в Пристънския институт, стига по-далече. Според него принудителното лекарство със строги мерки на икономии в САЩ почти би могло да се възприеме като "победа" на републиканския лагер, който не спира да настоява да се свият и парите за федералната държава, и нейният периметър на действие.

"Може да се каже в известен смисъл, че републиканците спечелиха дебата (...). Те успяха да намалят бюджетния дефицит много силно против изричната воля на правителството на Обама", заяви Киркегард.

Лагерът на демократите не остана в заблуда. Депутатът в Камарата на представителите Крис ван Холен призова в края на седмицата (миналата) на предстоящите дискусии по бюджета да бъдат отменени "приоритетно" автоматичните орязвания, които "унищожават работни места".

САЩ току-що излизат от нова криза по дълга и финансирането на федералната държава, а не са приключили с бюджетните орязвания. Ако не постигнат споразумение до януари, то те ще трябва да бъдат продължени през 2014 година и то в по-голяма степен за голямо съжаление на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ и на Международния валутен фонд (МВФ).

Това би било най-лошото, твърди Ганън, според когото конското лекарство, предписано през 2013 година на държавните финанси би трябвало да позволи на САЩ поне да преминат към друго нещо.

"Направихме нещо глупаво и оцеляхме", заключава той. "Това е нещо подобно на моментите, когато трябва да направите нещо неприятни и мъчително. Може би не го правите добре, може би го правите прекалено бързо, но поне няма да ви се налага да го правите пак". (БТА)