Спряха производството на найлонови торбички тип „потник“
Спряха производството на найлонови торбички тип „потник“ / снимка: Impact Press Group, архив
Спряха производството на найлонови торбички тип „потник“
45793
Спряха производството на найлонови торбички тип „потник“
  • Спряха производството на найлонови торбички тип „потник“

Големите производители на полимерни торбички у нас са спрели производството на тънки пликове под 15 микрона. Това каза за Дарик експертът по управление на отпадъците в екоминистерството Петя Димитрова, след като се срещна с техни представители днес.

Производителите са прекратили практиката още от края на септември, а причината е продуктовата такса за тънките найлонови пликчета, която влезе в сила от началото на октомври. До края на годината таксата ще бъде 15 ст. на торбичка, дебела под 15 микрона, а в следващите години ще се увеличава.

Димитрова обясни, че с мярката се цели не да се събира продуктова такса, а да се ограничи потреблението на тези торбички. Таксата е компонент от цената, на която търговците на дребно предлагат на клиентите тези торбики. Наредбата е обнародвана през април тази година, което по думите на Димитрова означава, че търговците са имали шест месеца, за да се освободят от нарупани количества торбички, за които се дължи таксата. Ако все пак случайно има още изостанали запаси, на практика от 1 октомври магазините нямат право да ги предлагат на потребителите, обясни специалистът.

По думите на Димитрова е радващо, че потребителите имат нагласата и жаланието да се разделят с торбичките, които ползват еднократно. „Всички трябва да си дадем сметка, че животът на такава торбичка е не повече от десет минути. За съжаление, попадайки в природата, тя се разлага над 100 години“, каза Димитрова.

Според приблизителни разчети всяко домакинство у нас ползва средно на ден поне 2 найлонови торбички, което означава 1,8 млрд. броя годишно.