/ Gulliver/Getty Images
Американската компания "Спейс Екс" отложи изстрелването на ракета "Фалкон 9" с 60 спътника "Старлинк" за следващата седмица, съобщиха световните информационни агенции.
 
Причината е обновяване на софтуера и нова проверка на всички системи.
 
„Спейс Екс“ се подготвя да изведе 60 изкуствени спътника в Космоса

Проектът "Старлинк"
ще поддържа глобална интернет мрежа. Един ден той може да включва 12 000 спътника. Изстрелването на ракетата Фалкон 9 от Кейп Канаверал трябваше да е първата от потенциално хилядите в проекта за широколентов достъп до интернет по целия свят.
 


"Стоим долу, за да актуализираме софтуера на сателiтите и да проверим всичко още веднъж", пише в профила на "Спейс Екс" в Twitter. "Винаги искаме да направим всичко възможно на Земята, за да максимизираме успеха на мисията, ще имаме нова възможност за излитане след една седмица", пoсочват още от компанията. 
 
Фирмата на милиардера Илон Мъск, която е водеща в космическата надпревара, когато става дума за изстрелване на ракети, сега се опитва да вземе част от бъдещия космически интернет пазар.

„Спейс Екс“ изстреля товарния кораб „Дракон“ към МКС (ВИДЕО)

Изстрелването ще направи "Спейс Екс" един от пионерите в тази сфера, заедно със съперника им OneWeb и много преди проекта на Амазон - Kuiper. Мъск се надява да вземе от 3% до 5% от този бъдещ световен пазар. Това стана ясно него самия по време на пресконференция в сряда.
 


При тези цифри компанията му може да прави по 30 млрд. на година, което е 10 пъти повече от парите, които сега печелят с изстрелването на ракети, добавя Мъск. Целта му е по този начин да финансира създаването на нови ракети и космически кораби и да реализира мечтата си за колонизирането на Марс.
 
Всеки спътник от "Старлинк" тежи едва 227 кг и е произведен в Редмънд, близо до Сиатъл. Спътниците ще са на ниска околоземна орбита на височина 550 км, т.е. над Международната космическа станция, която е на височина около 400 км, но под повечето други спътници в околоземна орбита, по-специално онези в геостационарна орбита на височина 36 000 км.
БТА, БГНЕС