Социално слаби притежават фирми с дългове за милиони
Социално слаби притежават фирми с дългове за милиони / снимка: Sofia Photo Agency
Социално слаби притежават фирми с дългове за милиони
32225
Социално слаби притежават фирми с дългове за милиони
  • Социално слаби притежават фирми с дългове за милиони

Стотици случаи на прехвърляне на фирми с огромни задължения на социално слаби установяват данъчните. Един от последните фрапиращи случаи е болен човек, който дължи близо 30 млн. лева данъци като собственик на 17 фирми. За пореден път от приходната агенция апелираха за законови промени, които да ограничат възможностите за подобни измами.
 
Все по-често срещана практика става фирми с огромни данъчни задължения да се продават на хора в безизходица за минимални суми от 100-200 лева. За купувачи се избират хора, които не разбират проблема.

Говорителят на данъчните Росен Бъчваров обясни: „Когато едно дружество, дали създадено и използвано за данъчни измами, или просто когато една фирма укривала данъци и бъде разкрита от нас, а тези данъци бъдат начислени, едно много често поведение е моментално тази фирма да бъде продадена на социално слаби, на болни хора - психически или физически, на хора от малцинствата, маргинални групи. В резултат на което тези прехвърляния, често поредица от прехвърляния, събирането на тези вземания става почти невъзможно”.
 
В цялата страна са установени случаи, при които хора, които видимо живеят бедно, са собственици на фирми с дългове над 10 млн. лева. За да се прекрати тази практика, трябва да се забрани на хора, които са били собственици или управители на фирми с големи задължения, да регистрират нови дружества. „Тук се налага една законодателна промяна, която да ограничи един твърде либерален към момента режим на безпроблемно прехвърляне на дялове и на цели търговски предприятия. Което в контекста на сегашната икономическа обстановка и необходимостта от приходи е наложителна мярка, според мен”.
 
От Националната агенция за приходите припомнят, че ако социално слаб се съгласи да стане собственик на фирма с огромни задължения, той може да изгуби правата си за социални помощи.