Сметките за парно през настоящия отоплителен сезон  - по старата методика
Сметките за парно през настоящия отоплителен сезон - по старата методика / снимка: БГНЕС
Сметките за парно през настоящия отоплителен сезон - по старата методика
68000
Сметките за парно през настоящия отоплителен сезон - по старата методика
  • Сметките за парно през настоящия отоплителен сезон - по старата методика

Сметките за парно ще се смятат по старата методика през настоящия отоплителен сезон. Това съобщи енергийният министър Драгомир Стойнев в енергийната комисия в парламента. Това решение идва само след седмица действие на наредбата, според която се променяше методиката за образуване на сметките и се очакваше през най-студените месеци те да бъдат по-приемливи за потребителите, а през летните месеци да се доплаща за консумираната енергия - т.е. общото потребление да бъде „разхвърляно" в целогодишния период.

Ако новата методика беше останала в сила, тя щеше да бъде усетена от столичани още през октомври за топлата вода и през ноември - за топлата вода и парното. Повечето от останалите топлофикации в страната бяха настояли топлинните счетоводители да мерят потреблението по новата методика директно от ноември.

По-рано през деня от Асоциацията на топлините счетоводители и от Столична община алармираха, че е възможно да се стигне до хаос със сметките, тъй като не е ясно как ще бъдат образувани.

Още преди дни от Столичната община предупредиха, че сметките за парно през ноември може да са по-високи от очакваното заради новата наредба въпреки хубавото време. Пред Дарик Валентин Терзийски от асоциацията на топлофикационните дружества обясни каква е същността на новата наредба. „Това, което се предвижда, е да бъде разсрочено във времето годишното количество енергия по съответна цена, тоест вземайки предвид средно месечното потребление на база на 12-месечен период потребителят има право да разхвърля задължението си на равни месечни вноски", обясни Терзийски.

Той не оспори качествата на наредбата, но изрази притеснение за кратките срокове на влизането й в сила и поиска гратисен период. По-рано подобна теза защитиха и топлинните счетоводители. „В дадения момент не знаем какъв ще бъде точният резултат, защото съгласете се за няколко дни ние трябваше да изработим допълнения в нашия софтуер, за да можем да отразим тези промени. Говоря за „Топлофикация - София", това, което ще разпределим този месец като топла вода в София", каза председателят на асоциацията топлинните счетоводители Ася Ангелова.
Кметът на София Йорданка Фандъкова също сигнализира за възможни проблеми, като отговори и на критиките на Драгомир Стойнев за големите задължения на „Топлофикация-София" към „Булгаргаз" и енергийния холдинг. Самата Фандъкова бе категорична, че от лятото е настоявала за яснота. Всичко това накара енергийният министър Драгомир Стойнев да отложи наредбата за следващия отоплителен сезон. „Не е необходимо да имаме допълнително затормозяване на българите. Защото за няколко месеца те трябва да платят своите сметки по една наредба, следващите месеци в остатъка от отоплителния сезон по друга наредба", коментира той.

Стойнев обаче отрече наредбата да е влязла в сила „тихомълком", защото проектотекстовете са били публични от месец май.