/ БГНЕС
Скок в цените на тока и топлоенергията от 1 юли
97598
Скок в цените на тока и топлоенергията от 1 юли
  • Скок в цените на тока и топлоенергията от 1 юли
Скок в цените на парното, тока и газа се очакват от 1 юли. С колко точно обаче на този етап не може със сигурност да се каже, защото общественият доставчик Булгаргаз все още не е внесъл искането си за увеличение на цената на синьото гориво. Въпреки това и при настоящата ситуация Комисията за енергийно и водно регулиране изчислява известно увеличение на цените на тока и поскъпване на парното при някои топлофикации.
 
ЕРП-та искат поскъпване на тока от юли

На 11 юни Булгаргаз ще внесе официално своето искане за цената на газа от 1 юли. Първоначално дружеството поиска поскъпване на суровината с 16 на сто, но е възможно да настоява и за по-високо увеличение. Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов коментира какъв ще бъде ефектът от поскъпването на газа:
 
„Естествено, че ще има отражение първо върху преките потребители на природен газ в страната, най-вече бизнес потребителите. Защото битовите потребители, особено в летния сезон, имат нищожно потребление на природен газ. Що се касае до цената на топлинната енергия, да, за съжаление тя се влияе сериозно от цената на природния газ“.
 
Разчетите на енергийните комисари на този етап показват, че токът в страната ще поскъпне с около 2 на сто. За абонатите на ЧЕЗ електроенергията ще повиши цената си с около 1,7%, за EVN с 1,81% а за Енерго Про - 2,6 на сто.

Ще поскъпнат ли токът и топлоенергията от 1 юли?

Окончателното решение за цените на тока и парното от средата на годината ще бъде взето през юни.

Парното в София да поскъпне с 1,44 на сто, вместо исканите от топлофикация София 4% предлага КЕВР.

Комисията на този етап обмисля поевтиняване на парното в Пловдив и Велико Търново. В Плевен е възможен ръст на цената на топлоенергията с малко над 6 процента. В Перник с 4,16%.
 
Най-сериозно поскъпване ще има за абонатите на ТЕЦ „Бургас“ – 9 на сто.

Топлофикация Габрово е поискала 63 процента  увеличение на цената на парното, но според разчетите на енергийният регулатор цената там трябва да се повиши не повече от 0,1 процент. От средата на годината регулаторът предвижда 3,19 процента ръст на цената на топлоенергията за Сливен, за Русе – 3,33 процента.

БГНЕС, архив

Сметките могат коренно да се променят, ако Булгаргаз поиска сериозно повишение на цената на газа от досега обявеното от 16%. Тогава цените на тока и парното ще бъдат още по-високи от сега прогнозираните.