Рекордно презаписване на акции от Трейс Груп Холд
Рекордно презаписване на акции от Трейс Груп Холд / Снимка: БГНЕС

Акции за 32 милиарда лева бяха поръчани със заявки в първичното публично предлагане на дялове от Трейс Груп Холд. За времето от 9.00 до 16.00 часа вчера интерес към емисията предявиха 4 000 физически и юридически лица, като сред тях има инвестиционни посредници, чуждестранни и български институционални инвеститори. Общото количеството акции, заявени от тях, е близо 290 милиона броя, при предложени 200 000 с номинал 1 лев и емисионна стойност 110,50 лева.

Според първоначалните неокончателни данни, изнесени от мениджъра на IPO- то Сомони Файненшъл Брокеридж, презаписването е около 1 480 пъти. Това означава, че е възможно поръчки, подадени за по- малко от 1 480 акции или 164 000 лева, да не бъдат удовлетворявани.

В предварително разпространена до медиите методика бе съобщено, че в случай на свръхзаписване, каквото в действителност бе реализирано, заявките ще се удовлетворяват пропорционално.Това означава, че инвеститорите ще получат такъв процент от емисията, какъвто е делът на направената от тях заявка, спрямо общия брой на записаните акции при предлагането.

Предстои презициране на данните от първичното публично предлагане, а от Сомони Файненшъл Брокеридж се ангажират да обявят официалните резултати в понеделник, 29 ноември. До 10.00 часа на 31 ноември инвестиционните посредници следва да изпратят оригинал или заверени копия на заявките и документите за легитимация на всичките си клиенти участвали в подписката.

Необходимостта от предоставяне на документите остава в сила, тъй-като в получено от Комисия за финансов надзор вчера писмо липсва категорично становище по въпроса.

Трейс Груп Холд пусна свои акции на пазара с цел увеличаване на капитала от 2 милиона на 2 200 000 лева. Основен акционер в компанията е Николай Михайлов, който държи 88,6 процента от капитала на дружеството. Преди старта на публичното предлагане от Трейс обявиха, че при успех на емисията ще пуснат на пазара още 40 000 стари акции.

Според информация на Дарик радио тези книжа са вече договорени, като цената е над 200 лева за акция.