Радомир Чолаков
Радомир Чолаков / darikradio.bg
Професионалното образование у нас ще стане „секси” в момента, в който всички „гризнат дървото” и разберат, че като завършиш маркетинг, мениджмънт и не знам си какво още, няма какво да работиш, коментира изпълнителният директор на "Каолин" АД Радомир Чолаков в "Седмицата" на Дарик. Компанията от няколко години организира и подпомага професионалното дуално обучение у нас. Сега набира кандидати за трета поредна година.
 
"Третата година въвеждаме обучение по електротехника. Ще видим колко ще кандидатстват, но дуално обучение може да има там, където има развита икономика. Дуално обучение в България в истинския му вид и устойчиво може да има в големите центрове като София, Пловдив, Бургас, Варна. Стара Загора, където има голям бизнес, който може да поеме тези деца", подчерта Чолаков.
 

"Предполагам в Северозападна България има огромна задача и пред образователното министерство, и пред местния бизнес този човешки потенциал, който съществува там, да бъде вкаран в производството. Един англичанин преди няколко години ми каза в подобен разговор, че не знаем какъв човешки потенциал имаме. Това, че не можем да го управляваме и използваме, си е наш проблем, бяха думите му", сподели изпълнителният директор на "Каолин".
 
"Много колеги са констатирали, че децата от ромски произход са много добри в информационните технологии. Те много добре се оправят с компютри, защото са много добри математици. Професионалното образование ще стане секси, в момента, в който всички гризнат дървото и разберат, че като завършиш мениджмънт и не знам си какво още, няма какво да работиш. За съжаление, при нас, както казва Иван Хаджисйки, всичко става по пътя на огромните исторически производствени разноски", заключи Радомир Чолаков.