Приходите в бюджета през февруари продължават тенденцията на спад
Приходите в бюджета през февруари продължават тенденцията на спад / снимка: Sofia Photo Agency

Приходите в бюджета през февруари продължават тенденцията на спад, който се наблюдава и през януари. Това каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия зам.-министърът на финансите Ана Михайлова, като призова да се изчакат официалните данни на финансовото ведомство. Михайлова допълни, че продължават да се наблюдават ефектите на кризата през първите месеци на годината, а възстановяване на икономиката се очаква да започне през втората половина на година. Зам.-министър Михайлова припомни, че приходите за януари са 1,7 млрд. лв. Бюджетният дефицит, отчетен към края на първия месец на годината, бе близо 500 млн. лв.

По принцип началото на годината е трудно, тъй като през януари и февруари има най-малко приходи, исторически, коментира от своя страна икономистът Георги Ангелов, който също бе гост в предаването.

По отношение на приходите мерките се изпълняват така, както беше направен дизайнът за тяхното осъществяване. Отчитаме повишение в събираемостта на приходите, но кризата оказва своето влияние върху по-ниския обем на приходите в бюджета, каза Михайлова и допълни, че бюджетът трябва да бъде изпълняван така, както е планиран, и разходите да се отпускат съобразно определените лимити.

По отношение на планираното увеличаване на здравната вноска зам.-министърът коментира: „Един допълнителен разход трябва да бъде осигурен с приходи и това трябва да бъде абсолютно ясно за обществото. Това е и сигналът, който беше излъчен от премиера през последните дни – ако трябва да дадем 300 милиона допълнително за здравеопазване, това означава вдигане на здравноосигурителната вноска.”

От своя страна икономистът Георги Ангелов коментира, че допълнително натоварване на пазара на труда с още облагане - дали данък или осигуровка, тежи върху пазара на труда, върху работещите. По думите му това вероятно ще задълбочи тенденцията на увеличаване на безработицата и всъщност ще задълбочи проблема, вместо да го реши и дори още повече - може да се окаже, че заради тази по-висока здравна осигуровка ще има толкова много повече безработни, че приходите в бюджета ще спаднат, вместо да се увеличат, така че има по-малко приходи, за да се дават пари на здравеопазването, а не повече.

Зам.-министър Михайлова каза, че днес ще излезе промяна на указанието на НАП, касаещо осигуряването на собствениците и съдружници в търговски дружества, което предизвика недоволство от страна на бизнеса. „Собствениците на фирми и съдружниците в търговски дружества няма да плащат осигурителни вноски, ако не им е възложено изпълнение на управителни функции с решение на общото събрание на фирмата”, каза в аванс зам.-министърът и по думите й тази неяснота, която беше създадена, ще отпадне.