Основно външни фактори дърпат инфлацията
Основно външни фактори дърпат инфлацията / netinfo

Отчетената висока инфлация от 14.2% от март миналата година до март 2008-ма е заради външни за икономиката ни причини, коментира пред Дарик Георги Стоев от Индъстри Уоч.

Според него правителството би могло да помисли за фискални мерки, които да намалят обезценяването. Ето какво още каза Стоев:

Хубаво е успокоя хората, че няма някаква заплаха да се върнат времената, когато управляваше правителството на Жан Виденов. Инфлацията е по-висока не само от последните пет-шест години, но и от очакваното тази година. Просто факторите са наистина основно външни. Европейската валута, която е резервна за българския лев се обезценява доста бързо. Цените на редица международно търгувани стоки растат. Средно инфлацията на еврото, измерена по този начин чрез цените на индустриалните и земеделските стоки е 13 на сто за последните 12 месеца. Така че няма как това да не се отрази и на българския лев, който е вързан към еврото. Ако нещо може да се направи срещу инфлацията, това са по-скоро неща на ниво фискална политика. Могат да се преосмислят някои косвени данъци. Българската държава може да мисли и за по-ниско ДДС например. Ако се намали ДДС, доста цени ще паднат и инфлацията ще бъде по-ниска отколкото отчита статистиката.