Около 12% от ипотечните кредити у нас могат да бъдат успешно рефинансирани
Около 12% от ипотечните кредити у нас могат да бъдат успешно рефинансирани / снимка: sxc.hu
Около 12% от ипотечните кредити у нас могат да бъдат успешно рефинансирани
57635
Около 12% от ипотечните кредити у нас могат да бъдат успешно рефинансирани
  • Около 12% от ипотечните кредити у нас могат да бъдат успешно рефинансирани

Около 12% от ипотечните кредити у нас могат да бъдат успешно рефинансирани, съобщи финансовият консултант Тихомир Тошев. Това означава да се изтегли нов ипотечен кредит, с който да се погаси оставащата главница по стария, лихвите и таксите. Тошев е категоричен, че не всички ипотечни заеми са изгодни за рефинансиране, защото въпреки по-ниските лихви на новия кредит, ако се платят таксите по стария на куп, сделката става неизгодна.

Кредитният рейтинг на българина е добър, като с по-високи показатели са хората в големите градове, обясни Тихомир Тошев, след като представи първата платформа за изготвяне на личен кредитен рейтинг у нас. "Средно българинът може да разчита на ипотечен кредит до 34 000 евро, което веднага кореспондира с това, което пазарът на недвижими имоти показва, че в момента най-търсените жилища са двустайни апартаменти до 50 000 евро", обясни той.

Все повече хора обмислят да рефинансират старата си ипотека, като вземат нов по-изгоден заем. "За да се възползвате от тези оферти и да можете да рефинансирате кредита с, трябва да отговаряте на изискванията за доход в момента - т.е. трябва да сте на работа поне от шест месеца, да имате доход, достатъчен да покрива месечна вноска и да сте запазили чиста кредитната си история", коментира Тошев.

Ако не може да вземем нов кредит, за да погасим стария винаги остава първо опцията да си предоговорите кредита в съществуващата банка или да го рефинансирате при по-изгодни условия, заяви още той.

11% от потребителите са влезли в графата с лош кредитен рейтинг - т.е. те имат висока кредитна задлъжнялост и ниски доходи. Друга част от тези потребители нямат висока задлъжнялост, но живеят с много ниски доходи в по-бедни региони на страната.