Нововъзникващите пазарни икономики са в центъра на дебатите в Давос
Нововъзникващите пазарни икономики са в центъра на дебатите в Давос / снимка: Guliver/Getty Images

Нововъзникващите пазарни икономики и техните проблеми са една от централните теми на Световния икономически форум в Давос, предаде АФП.

Тези държави, превърнали се в икономическото чудо на последните години, се опитват да убедят глобалния елит, събрал се в елитния швейцарски курорт, в своята устойчивост. Тяхната кампания обаче понася удар в резултат на икономическите трусове в Аржентина и Турция.

Няколко тревожни сигнала от нововъзникващите пазарни икономики резонираха в кулоарите на форума в Давос в четвъртък и петък: девалвацията на аржентинското песо, пропадането на турската лира и забавянето на китайското промишлено производство подсилиха преобладаващото усещане по време на дебатите за перспективите пред тези държави: празникът за тях е приключил и сега те са изправени пред много предизвикателства, както вътрешни, така и международни.

„Когато инвестирате в нововъзникващи пазарни икономики, трябва да сте готови на върхове и спадове”, обобщи президентът на „Рено-Нисан” Карлос Гон.

През тази година няколко облака правят по-тъмен хоризонта за тази група държави, предупреди видният американски икономист Нуриел Рубини. Той отбеляза, че икономическият растеж на Китай може да се забави още повече, Управлението за федерален резерв на САЩ да направи грешка, ако намали прекалено бързо и много програмата си за изкупуване на американски държавни облигации с цел стимулиране на икономиката, а корекциите на пазара на суровини се окажат по-големи от очакваното, допълва БТА.

Представителите на нововъзникващите пазарни икономики на форума, сред които бразилският президент Дилма Русеф, обаче се обединиха около мнението, че техните страни са готови да се справят с проблемите, които е възможно да причинят негативни явления като евентуален отлив на капитали. „Може да има промени” за нашите държави, „но не и шокове”, увери южноафриканският министър на финансите Правин Джамнадас Гордхан.

Управителят на японската централна банка Харихуко Курода заяви, че няма големи рискове за китайската икономика в краткосрочен план, по-конкретно през тази и следващата година, тъй като правителството е разбрало необходимостта от реформиране на икономическата система.

Други нововъзникващи пазарни икономики обаче са изправени пред многобройни предизвикателства, отбелязва АФП. „Петте крехки страни, Индия, Индонезия, Бразилия, Турция, (Република) Южна Африка, всички те имат дефицит по текущата сметка, забавен (икономически) растеж, нарастваща инфлация, а и им предстоят (парламентарни) избори”, което поражда риск от „политическа несигурност”, каза Нуриел Рубини.