Нивото на безработицата пада
Нивото на безработицата пада / снимка: БГНЕС
Нивото на безработицата пада
72468
Нивото на безработицата пада
  • Нивото на безработицата пада

Равнището на безработица у нас продължава да намалява и към днешна дата е 11.6 процента, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Асен Ангелов. Той представи данните за април, според които се увеличава броят на обявените свободни работни места в реалния сектор. Заради по-малкото субсидирана заетост и по-големия брой на регистрирани за първи път безработни равнището на безработица през април е по-високо спрямо същия месец на миналата година.

От социалното министерство обявиха старта на първата схема по новата оперативна програма, която ще бъде насочена към безработните младежи до 29 години, и ще обхваща както младежи с придобита професия, така и хора, желаещи да придобият квалификация.

През април над 30 000 безработни са започнали работа, а броят на безработните е с над 14 хиляди души по-малко спрямо началото на годината. Новорегистрираните безработни младежи до 29 години са 9000 души. По-уязвими обаче са хората над 55 години, като техният брой постоянно се увеличава, обясни Асен Ангелов. Делът на хората над 50 години, които са без работа, достига 38 на сто от общия брой безработни, които активно търсят работа чрез бюрата по труда.

Колкото до новата схема „Младежка заетост", тя ще обхване около 7500 младежи и първоначално ще се финансира с бюджетни средства, а след това по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси". Тя ще бъде насочена към лица с висше или средно професионално образование, както и към младежи с общо средно образование. В първия случай държавата ще финансира 6-месечен стаж при работодател, като поема пълната заплата, евентуални пътни разходи и до една втора от минималната заплата за осигуряване на наставник, обясни заместник-министърът на труда Росица Янкова.

Ако работодателят задържи човека, след като приключи субсидираният период на стажа, и сключи с него безсрочен трудов договор, то държавата ще го подпомогне с плащането на социални и здравни осигуровки за период от още щест месеца, каза Янкова.

Във втория случай ще се финансира 6-месечно обучение на работното място, като ще се заплащат 90 процента от минималната работна заплата, а след това младежът трябва да продължи да работи за период до 3 години.