Намаляване на ДДС би било опасно, смята финансист
Намаляване на ДДС би било опасно, смята финансист / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Намаляване на ДДС би било опасно, смята финансист
51300
Намаляване на ДДС би било опасно, смята финансист
  • Намаляване на ДДС би било опасно, смята финансист

Намаляването на ДДС - ставката в настоящата икономическа ситуация в България е опасно. Това заяви в интервю за Дарик финансистът Кирил Ананиев, който бе зам. финаснов министър в няколко поредни кабинета и съветник на предишния държавен глава Георги Първанов.

Ананиев бе категоричен, че ако се свали ставката, трябва да се намерят други източници за попълване на държавната хазна, а в момента такива няма. Според финансиста правителството ще даде изключително лош сигнал на чуждите инвеститори и партньорите на страната ни, ако инвестира част от Сребърния фонд в български държавни ценни книжа. Ананиев остро разкритикува спадането на фискалния резерв до санитарен минимум.

България като страна във валутен борд трябва да има фискален резерв от поне 10% от БВП

- Кирил Ананиев, финансист

Това, което притеснява Ананиев по отношение на фискалния резерв, е, че той не се разпознава като средство за икономическа защита на нашата парична единица, което от своя страна води до увеличаване на апетита към неговото разходване. Според него България като страна във валутен борд трябва да има фискален резерв поне 10 на сто от БВП.

Финансистът изтъкна, че ДДС е основен приходоизточник в бюджета на държавата и решение за намаляване с един или два процента, би трябвало да има веднага други решения, които да компенсират този ресурс, който би се изгубил след понижаването на ДДС. „Възможно е да се приеме едно такова решение в един по-късен период, когато излезе от този цикъл и има цикъл на растеж, тогава би могло да се възприеме такова решение, но мисля, че сега е опасно", коментира Ананиев.

На въпрос дали са уместни идеите на правителството за по-прозрачни банкови лихви, той каза, че и двете страни има какво да покажат, за да се направи един баланс между интересите на банките и интересите на потребителите на банковите продукти, но в същото време не е голям оптимист, тъй като все пак има пазарни правила, които са дали добри резултати в страната и ако има компромис, той няма да е решаващ.